Kan dit label me helpen?

Kan dit label me helpen?

Ik zit in de wachtruimte van het ziekenhuis. Ik heb een afsluitend gesprek bij de GGZ-psycholoog. Vandaag wordt de uitkomst van de persoonlijkheidstesten besproken. Ik vraag me af waarom ik de afspraak heb laten doorgaan, ik weet de uitslag toch al. De vorige keer liet mijn therapeut al iets doorschemeren, maar ik ben het er niet mee eens! Ik ben het er niet mee eens dat mensen labeltjes plakken, je in hokjes stoppen… Ik weiger hier in mee te gaan.

Even later word ik naar binnen geroepen en sluit ik me onbewust af,  ik zit in mijn eigen bubbel. Ik hoor haar op de achtergrond praten. Borderline, depressie, schematherapie, wachtlijst, 6 maanden… “Bedankt”, hoor ik mezelf even later antwoorden. Twintig minuten later sta ik buiten met een label en een succeswens voor de komende maanden.
En nu, wat nu… Niets, Lotus, we gaan gewoon weer verder zoals altijd.

Al meer dan 10 jaar ga ik van therapeut naar therapeut, maar niemand kon ooit echt tot me kon doordringen, me de hulp bieden die ik nodig had. Dus wie zegt dat zij me kunnen helpen, alsof een label de oplossing biedt! En daarbij is er op z’n vroegst pas hulp over 6 maanden, dus dat zien we dan wel weer. Wie weet wat er over 6 maanden is, misschien gaat het dan wel goed met me en heb ik geen therapie meer nodig!

Drie dagen later zegt mijn vriend iets dat triggert. Er komt een paniekaanval opzetten. ‘Zie je nou wel, hij gaat bij me weg, hij is helemaal niet gelukkig met me, ik ben ook niet goed genoeg voor hem, anders had hij dit nooit gezegd!’ Ik kan m’n gevoel niet meer stoppen, het blijft maar doorrazen. Ik loop naar boven, kruip huilend achter mijn laptop en kom terecht op de site van dsmmeisjes en begin te lezen…

Even later stop ik met huilen, wat ik lees is zo herkenbaar dat het gewoon eng is, dit omschrijft precies hoe ik me voel, wat er op sommige momenten met me gebeurt, dat ik alle grip op mezelf en mijn emoties verlies. Opeens begin ik het te begrijpen, het dringt tot me door… Ik heb borderline! Dit verklaart zoveel, opeens zie ik het label als iets dat me kan helpen om mezelf beter te leren begrijpen. Misschien moet ik toch maar hulp aanvaarden en met mezelf aan de slag gaan. Rust overvalt me.