Je wordt pas serieus genomen wanneer je instort…

Je wordt pas serieus genomen wanneer je instort…

Serieus genomen worden bij problemen. Dat is nog wel eens een dingetje bij instanties…

Ik had een afspraak bij de decaan van mijn vorige studie, omdat ik een aanvraag wou doen voor een jaar extra prestatiebeurs in verband met mijn psychische problemen. In eerste instantie leek het erop dat deze decaan niet mee wou werken en mij een beetje aan het afwimpelen was. Ik probeerde mij groot te houden in het gesprek, maar ik voelde mij zo niet serieus genomen dat ik gefrustreerd begon te huilen. Toen kon er opeens wél geluisterd worden.

Op dit moment moet er nog overleg gepleegd worden met het team van die school en dan krijg ik een e-mail van de decaan of het bewijs wat ik aangeleverd heb genoeg is.Genoeg om te kunnen verklaren dat ik met mijn vorige studie moest stoppen door mijn psychische problemen, wat wel degelijk het geval was. Ik hoop natuurlijk dat mijn instorting en bewijs genoeg is, maar daar later meer over.

Het is erg frustrerend dat mensen je niet serieus nemen wanneer je niet instort waar zij bij zijn.
Op het moment dat je instort, wordt er opeens wel geluisterd of iets mee gedaan. Dit is nu al meerdere keren het geval geweest bij mij, bij verschillende instanties.

Bijvoorbeeld, bij de aanvraag van een uitkering bij de gemeente. Ik werkte toentertijd 3 dagen per week, ging 1 dag per week naar therapie en deed 1 dag per week vrijwilligerswerk. Tóch moest ik solliciteren voor één dag per week. Toen ik een emotionele uitbarsting kreeg en begon te huilen, hoefde het opeens niet meer. Bij een ander gesprek over eventueel een andere woning, vanwege langdurige geluidsoverlast en bedreiging, werden er opeens (mogelijke) oplossingen aangereikt toen ik instortte, maar tot op heden heb ik helaas nog steeds geen andere woning.

Ook wordt er elke keer om verklaringen van mijn psycholoog gevraagd, maar de praktijk waar ik mijn behandeling volg, mag deze verklaringen niet uitgeven. Dit omdat zij geen oordeel mogen geven over het functioneren van hun cliënten. Andere praktijken doen het wel, maar mogen dat wettelijk gezien vaak ook niet.

Ik blijf dus tegen muren aanlopen die mij erg frustreren en voor redelijk wat spanning zorgen. Ook is het erg vervelend dat mensen mij pas serieus nemen wanneer ik instort. Dit voelt voor mij alsof ik beter minder goed had kunnen functioneren met mijn psychische problemen, omdat het dan serieuzer genomen wordt. Dat ik redelijk functioneer, betekent niet dat alles mij makkelijk af gaat.

Het kost namelijk nog steeds veel energie om dagelijks de negatieve gedachten tegen te spreken en te zorgen dat mijn herstel op een redelijk stijgende lijn blijft. Natuurlijk zit daar af en toe een dip in, maar ook dat is oké.

Ik leer steeds beter wat mijn grenzen zijn en ik leer ook steeds beter wat ik wel en niet aankan, en het is niet altijd even makkelijk, maar ik leer steeds beter met mijn stoornis(sen) leven.

Lees ook:

 • Toen ik voor het eerst bij de GGZ kwam voor een kennismakingsgesprek was ik zo ontzettend zenuwachtig. Ik wist echt niet wat mij overkwam. Ik was toendertijd doorgestuurd door de psycholoog van het revalidatiecentrum. Meteen bij het adviesgesprek werd er…

  Autisme

2 reacties

 1. Heel herkenbaar! Ik ben analytisch aangelegd en heb het altijd ‘gebruikt’ als coping om mijn emoties op afstand te houden. Reacties als ‘je kunt het wel goed vertellen’, ‘je kent jezelf goed’ ed lijken dan ineens gelijk te staan aan ‘die redt zich wel’. Ik ben er ook meer dan eens gefrustreerd door geweest en het gebeurt mij nog.
  Heel veel succes. Ik had zelf geen moeilijke decaan, ik hoop dat er ook voor jou een positieve reactie is.

 2. Inderdaad. Ik ben ook redelijk goed in reflecteren en erover vertellen, maar het is frustrerend dat het vaak pas serieus genomen wordt nadat je instort.

  Deze decaan was ook niet heel moeilijk, maar in de tijd dat het met mijn vorige studie mis ging had ik weinig contact met de decaan (met de achterliggende gedachte; ‘los ik zelf wel op’) waardoor het aanvragen daarvan wel bemoeilijkt werd. Wist ik veel in die tijd.

  Gelukkig heb ik ondertussen bericht dat het formulier naar DUO opgestuurd is en dat ik nu moet wachten op goedkeuring dan wel afkeuring van DUO. Dat kan even duren, want DUO heeft een achterstand, de marge is nu tot ongeveer januari. Heb ik dan niks gehoord, moet ik DUO contacteren.
  Het is nu dus vooral afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.