Ingeslagen raam

Het gaat de laatste tijd niet goed. Ik probeer mijn borderlinegedrag -bij mij is dat enorm manipulerend, egocentrisch, vooral groepsgedrag- te bedwingen. Te kanaliseren. Ik ben zo bang dat ik niet gezien word in een groep dat ik mezelf maar overiedereenheenwalsend neerzet. Daar kreeg ik gister heel erg terecht commentaar op. Ik heb al een aantal zeer praktische maatregelen genomen. Ik neem even het initiatief tot praten niet meer op Whatsapp, om te voorkomen dat ik een take-over-the-building doe. En ik ga deze week met mijn therapeut om de tafel dat dit zo niet langer kan. Hoe meer ik er op probeer te letten, en hoe meer ‘normaal’ gedrag ik wil hebben en bereiken, hoe buitensporiger en grenzelozer het wordt. En dat wil ik dus juist niet.

En nu zit er een hele kwetsbare stem in mijn hoofd. Huilend en in paniek word ik wakker, tegen mezelf hardop zeggend dat het heus niet zo erg is als dat mijn hoofd denkt, maar dat er wel wat moet gebeuren. Liever gisteren dan vandaag. Nu nog even de “ik-raak-mensen-kwijt!” en “ik-ben-een-sociale-sufkut”- loop uitzetten. Ik bedenk me steeds dat ik wel vaker veranderd ben, en dat ik veel oud gedrag heb afgeleerd. Dus dit kan ik ook. Ook als ik me een trillend rietje voel, zonder sociale vaardigheden. Ook als het voelt alsof mijn raam is ingeslagen.

Ik kan het.

Lees ook:

  • Een dagje borderline

    Mijn schouders zijn omhoog getrokken, in m'n voorhoofd zit een frons, mijn vuist is gebald, mijn blik is naar beneden gericht. Ik loop door de supermarkt, maar voel me alsof ik rondsluip in een levensgevaarlijk oorlogsgebied. “Ik moet dood, ik…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer