rebels meisje

Ineens werd alles anders

Op mijn zestiende kwam ik in de puberteit. In het begin was het normaal pubergedrag. Een beetje rebels, tegenstrijdig. Alleen liep het bij mij vrij snel uit de hand. Ik veranderde van een redelijk gehoorzaam, verlegen en lief meisje naar compleet het tegenovergestelde.

Mijn ouders waren gescheiden. Ik nam soms de moederrol op me en dat is jaren goed gegaan. Alleen kon ik die moederrol niet loslaten, waardoor er veel ruzie ontstond. We kregen ook over veel andere dingen grote ruzies. Ik zocht het ook wel een beetje op, maar de ruzies liepen op een gegeven moment totaal uit de hand. Als we het verbaal niet op konden lossen, werd het fysiek. Als ik dan nog steeds onhandelbaar was, werd ik het huis uit gezet. Alles werd op slot gedaan en mijn spullen werden uit het raam gegooid.

Op school ging het ook niet lekker en ik kwam voor het eerst in een depressie terecht. Ik begon meer te drinken en kwam regelmatig in aanraking met de politie. Niemand, ook ik zelf niet, wist waarom ik mij zo gedroeg en dat onbegrip leverde alleen nog maar meer problemen op. Uiteindelijk werd ik uit huis geplaatst. Dat was het punt waarop ik professionele hulp ben gaan zoeken en in de ggz belandde.

Ik weet nu, vier jaar later, nog steeds niet de precieze reden waarom het zo fout is gegaan en waarom ik niet meer terug kan gaan naar hoe ik vroeger was. Ook vraag ik me af of dit bij anderen ook het geval was, dat er een knop omging waardoor ineens alles anders werd. Nu ben ik wel hard aan het werk om daar oplossingen voor te vinden en kom ik met behulp van therapie steeds iets meer te weten.