In memoriam: aurelia

In Memoriam: Aurelia

Vandaag plaatste ik samen met @shawney en @anne een In Memoriam voor één van de schrijfsters van dsmmeisjes. Zij gaat vandaag zelfverkozen dood, na het doorlopen van een intensief euthanasieproject. Wat ik, of wie dan ook, daar ook van mag vinden; voor haar was het de enige oplossing.

Ik heb haar niet persoonlijk gekend, was slechts een doorgeefluik van wat ze nog aan de wereld mee wilde geven. Toch heb ik een knoop in mijn maag, wetende dat ze er niet meer is en tot die tijd zoveel heeft moeten doorstaan. Maar het verhaal van Aurelia geeft mij ook nog meer kracht om een doorgeefluik te blijven zijn, voor allen die te maken hebben met psychische klachten. Problematiek die enorm heftig en ingrijpend kan zijn en soms inderdaad een kwestie is van leven of dood.

Ik hoop dat ze haar rust heeft gevonden en ben blij voor haar, maar ik hoop vooral dat openheid en oprechtheid over wat er in mensenlevens speelt ervoor zorgt dat er in de toekomst minder mensen hoeven te lijden zoals zij. Dat er beter onderzoek komt, meer kennis, effectievere behandelingen. Dat de wereld een plek wordt waarin het niet raar, gek of eng is als je ‘ziek bent in je hoofd’. Waarin de uitspraak ‘het zit tussen je oren’ niet langer denigrerend gebruikt wordt en er niet zoveel wordt afgeschreven op ‘het gebrek aan wilskracht’ of ‘gewoon een zwakke persoonlijkheid’. Tot die tijd is er nog een hoop werk aan de winkel.

Aurelia, ik denk aan je vandaag en aan alle mensen die, zichtbaar of onzichtbaar, net zo hard aan het strijden zijn. <3

  • Rivka, mede-oprichter en hoofdredacteur dsmmeisjes.nl

Lees hier de blogs die Aurelia op dsmmeisjes schreef