In het zwarte kwam een lichtje

Ik heb veel dingen meegemaakt, veel dingen gevoeld. Er zijn opnames geweest die het erger maakten. In mijn gedachten stortte de wereld in. Ik dacht dat ik niks meer had, dat ik een waardeloos geval was. Ik voelde me zo ontzettend zinloos. Ik heb mezelf gepijnigd.

Mensen vragen me vaak hoe dit kwam. Ik was moe, ik was kapot. Alles was zwart voor mijn ogen. Ik wou het niet meer. Maar het was toch nog niet over. Het was te vroeg om te gaan. Het was te vroeg om op te geven. In het zwarte kwam een lichtje. Ik moest moed maken, veel van mezelf geven.

Ik viel vaak knetterhard terug, maar ik bleef vechten, steeds opnieuw. Soms schreeuwde ik het uit, sloeg ik met mijn vuisten, huilde ik mezelf in slaap. Ik was boos en bang, maar toch bleef ik doorgaan. Ik mocht niet opgeven. Ik besefte dat ze me echt niet kwijt wilden. Ze wilden me helpen. Ik gaf me over en liet me helpen.

Ik ging naar een zorgboerderij en leerde de pony’s kennen. Ik leerde het leven kennen. Ik werd weer gelukkig, ik begon weer van het leven te houden. Ik kan niet meer geloven dat ik ooit alles op wilde geven en er een einde aan probeerde te maken. Dan denk ik: waarom was ik zo stom bezig? Maar ik wist niet wie ik was, ik was mezelf kwijt. Ik kon mezelf vermoorden, ik was zo boos op mezelf. Ik snapte niet waarom ik mocht leven. Nu wel. Ik geniet, en hou van elke dag.

Er staan nog genoeg vraagtekens. Er zijn nog genoeg grenzen te verleggen. Maar ik durf de strijd aan te gaan, omdat ik weet wat ik wil. Het belangrijkste is dat ik weet wie ik ben en dat ik geen moeite heb met mezelf. Ik hou weer van mezelf. Het was nog niet te laat. Ik heb geleerd dat het niet uitmaakt hoe je ook bent, wat je ook bent, áls je er maar bent. Ook als je, zoals ik, autisme hebt. Het leven is namelijk niet makkelijk, daarom hebben we elkaar nodig om er niet alleen voor te staan.

Heb je suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Bel naar 0900-0113 of chat via 113.nl.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!