licht in het donker

In het zwarte kwam een lichtje

Heb je last van suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113.

Ik heb veel dingen meegemaakt, veel dingen gevoeld. Er zijn opnames geweest die het erger maakten. In mijn gedachten stortte de wereld in. Ik dacht dat ik niks meer had, dat ik een waardeloos geval was. Ik voelde me zo ontzettend zinloos. Ik heb mezelf gepijnigd.

Mensen vragen me vaak hoe dit kwam. Ik was moe, ik was kapot. Alles was zwart voor mijn ogen. Ik wou het niet meer. Maar het was toch nog niet over. Het was te vroeg om te gaan. Het was te vroeg om op te geven. In het zwarte kwam een lichtje. Ik moest moed maken, veel van mezelf geven.

Ik viel vaak knetterhard terug, maar ik bleef vechten, steeds opnieuw. Soms schreeuwde ik het uit, sloeg ik met mijn vuisten, huilde ik mezelf in slaap. Ik was boos en bang, maar toch bleef ik doorgaan. Ik mocht niet opgeven. Ik besefte dat ze me echt niet kwijt wilden. Ze wilden me helpen. Ik gaf me over en liet me helpen.

Ik ging naar een zorgboerderij en leerde de pony’s kennen. Ik leerde het leven kennen. Ik werd weer gelukkig, ik begon weer van het leven te houden. Ik kan niet meer geloven dat ik ooit alles op wilde geven en er een einde aan probeerde te maken. Dan denk ik: waarom was ik zo stom bezig? Maar ik wist niet wie ik was, ik was mezelf kwijt. Ik kon mezelf vermoorden, ik was zo boos op mezelf. Ik snapte niet waarom ik mocht leven. Nu wel. Ik geniet, en hou van elke dag.

Er staan nog genoeg vraagtekens. Er zijn nog genoeg grenzen te verleggen. Maar ik durf de strijd aan te gaan, omdat ik weet wat ik wil. Het belangrijkste is dat ik weet wie ik ben en dat ik geen moeite heb met mezelf. Ik hou weer van mezelf. Het was nog niet te laat. Ik heb geleerd dat het niet uitmaakt hoe je ook bent, wat je ook bent, áls je er maar bent. Ook als je, zoals ik, autisme hebt. Het leven is namelijk niet makkelijk, daarom hebben we elkaar nodig om er niet alleen voor te staan.

Lees ook:

  • Autisme

    Toen ik voor het eerst bij de GGZ kwam voor een kennismakingsgesprek was ik zo ontzettend zenuwachtig. Ik wist echt niet wat mij overkwam. Ik was toendertijd doorgestuurd door de psycholoog van het revalidatiecentrum. Meteen…

  • Vragen

    Ik ben Bo, een meisje dat sociaal en vrolijk is. Dit krijg ik vaak teruggekoppeld door mensen als ze mij voor het eerst hebben gezien. Zodra ik vertel over mijn autisme krijg ik vaak te…

  • Autisme en comorbiditeit: mijn ervaringen met de hulpverlening

    Afgelopen jaar werd het programma 'Het is hier autistisch' uitgezonden. In de laatste aflevering ging het over autisme in combinatie met een verstandelijke beperking, maar autisme kan natuurlijk met allerlei stoornissen of ziektes samengaan. Zo'n…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.