meisje alleen in gras tussen bergen

Ik zal je altijd bij me blijven dragen

Wat als je de juiste woorden niet kunt vinden? Als je wilt delen wat het verlies van een goede vriend met je doet, maar je kunt niet beschrijven hoe het voelt? Woorden schieten tekort. Een hoop gemis, een leegte, verdriet. Maar soms ook juist een lichtje in het donker, als ik terugdenk aan de mooie momenten. 

De eerste weken stonden in het teken van afscheid nemen, herinneringen ophalen en accepteren dat jij nu je rust had gevonden. Accepteren is me nooit helemaal gelukt. Ik kan accepteren dat je ditmaal voor jezelf hebt gekozen in plaats van voor de ander. Ik kan accepteren dat jij nu rust hebt. Wat ik niet kan accepteren, is het feit dat dit voor jou niet als een keuze voelde. Jouw leven was niet langer meer leven, maar overleven.

Ik heb zo vaak nagedacht over mijn plekje in jouw leven. Ik ben dankbaar dat ik deel uit mocht maken van jouw leven. Wel denk ik vaak terug aan al die jaren en vraag ik me af of ik wel het juiste heb gedaan. Als een vriend uit het leven stapt omdat hij geen uitweg meer ziet, dan ga je twijfelen aan alles wat je ooit gezegd en gedaan hebt. Heb ik hem wel de juiste adviezen gegeven? Heeft hij wel het gevoel gehad dat ik er altijd voor hem was? Was het egoïstisch van me toen ik ooit zei dat hij het leven nog een kans moest geven? Was hij boos op me toen ik zijn zelfmoordpoging saboteerde door 112 te bellen?

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. Het leven gaat door, ook al wilde ik het liever even op pauze zetten. Ik heb je moeten loslaten, toch ben je nog een beetje bij me. Herinneringen kunnen niet worden afgepakt, maar het besef dat we geen nieuwe herinneringen meer kunnen maken doet pijn. Er zijn zoveel leuke, mooie en grappige dingen gebeurd die ik graag met jou had willen delen. Onze vriendengroep is niet meer compleet zonder jou. We hebben het geregeld over je. Jouw humor, je goede adviezen en de trouwe vriendschap, dat zullen we nooit vergeten. Je bent een inspiratiebron voor velen. Er is jou veel pijn en leed aangedaan, de wereld was veel te wreed voor zo’n mooi iemand zoals jij. Toch gaf jij zoveel liefde aan de mensen om je heen en deed jij er alles aan om de wereld een stukje mooier te maken, jij had het hart op de goede plaats zitten.

Ook al ben je er niet meer, ik zal aan je blijven denken. Als ik het even niet meer zitten, dan denk ik aan wat jij tegen me gezegd zou hebben. Wanneer ik andere mensen over jou vertel, dan zal ik ze zeggen hoe grappig je kon zijn en hoe je mensen zo makkelijk kon laten lachen.

Ik zal je altijd bij me blijven dragen.

Heb je suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Bel naar 0900-0113 of chat via 113.nl.