hijskraan

Ik was die verwarde vrouw

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker, een verward persoon die iets ergs doet en daardoor in het nieuws komt. Zo iemand ben ik ook geweest. Ik heb namelijk twee keer een hijskraan beklommen.

De eerste keer deed ik het om mijn spanning, onrust en negatieve gedachten kwijt te raken, of in ieder geval te dempen. Gevaar opzoeken werkt meestal om alles even te kunnen vergeten. Deze keer kwam ik eraf met een ritje naar het ziekenhuis, waar de crisisdienst werd ingeschakeld, maar die vonden het gelukkig niet nodig om mij op te nemen. Ik kreeg alleen een flinke boete.

De tweede keer dat ik een hijskraan beklom, was een stuk risicovoller. Ik was namelijk gedwongen opgenomen, maar ik was ontsnapt. Ik ben toen met een vriend gaan drinken en had drugs gebruikt. Toen hij wegging bleef ik alleen achter en ik besloot om weer in een hijskraan te klimmen. Ik heb geen idee waarom. Ik ben naar boven geklommen en ben helemaal op het uiteinde gaan staan met mijn tenen over het randje. Het duurde niet lang voor alle hulpdiensten ter plaatse kwamen.

Door alle drugs besefte ik niet goed wat er aan de hand was. Op een gegeven moment kreeg ik een helder momentje waarin ik dacht ‘waar ben ik mee bezig?’ Toen ben ik terug geklommen naar de hulpverleners in de bestuurderscabine. Daarna werd ik onder politiebewaking naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance. Daar bleek dat ik onderkoeld was. Ik werd onder een warmtedeken gelegd en heb samen met de politie gewacht tot mijn temperatuur hoog genoeg was om weg te mogen. Zij hebben me toen weer teruggebracht naar de crisisafdeling.

De volgende dag las ik de nieuwsberichten van ‘een verwarde vrouw op een hijskraan’. Dit stond niet alleen op Facebook, maar ook op nieuwssites en in de Telegraaf. Er werd veel gereageerd. Dit waren vooral negatieve reacties met heel veel vooroordelen, terwijl niemand de hele context wist waarin het gebeurde. Eerst had ik veel moeite met het lezen van die reacties, maar na een tijdje kon ik het steeds beter naast me neer leggen, ondanks dat iedereen in mijn woonomgeving wist dat ik die persoon was. Laat mij maar lekker die verwarde vrouw zijn!