Ik voel me niet goed genoeg

Diep in mij huilt een baby omdat ze geen verbinding met haar moeder krijgt. Het babymeisje zoekt, huilt en roept; ze probeert van alles om contact te krijgen met haar moeder. Maar wat ze nodig heeft, waar ze naar verlangt, krijgt ze niet. Ze weet niet wat ze verkeerd doet, ze weet niet wat ze anders moet doen om te krijgen waar ze naar verlangt. Ze krijgt haar eten en drinken wel, maar dat andere belangrijke ontbreekt.  

Diep in mij zit een peuter die snakt naar contact met haar mama. Ze weet niet wat ze fout doet. Ze probeert veel, vraagt, roept mama op verschillende tonen. Waar ze naar zoekt, naar verlangt blijft uit. Ze weet niet meer wat ze moet doen om verbinding te krijgen met de vrouw die mama heet.

Diep in mij zit een jong kind, ze is bang, ze huilt. Ze voelt zich niet veilig, niet geliefd. Ze weet niet wat er mis is, maar ze mist iets in haar leventje. Op school is er geen veiligheid, daar is ook angst. Er worden beslissingen genomen die niet goed voor haar zijn. Het kleine meisje is zo eenzaam, tranen lopen over haar gezicht maar niemand die het ziet. In haar fantasiewereld is het veilig, daar kan ze dromen over ridders op witte paarden die haar komen redden, daar kan ze dromen over ontvoering en het terugvinden van echte liefdevolle ouders. Het kleine meisje wordt gepest, ze is anders en ze hoort nergens bij.  

Diep in mij zit een tiener, een eenzame bange tiener. Die niet meer wil leven, het leven nu al te zwaar en niet de moeite waard vindt. Die niet meer weet hoe ze verder moet met alles wat ze voelt. Een meisje, op de drempel naar vrouw zijn, dat nu al niet meer wil leven. Ze doet een zelfmoordpoging, een schreeuw om hulp. Maar hij wordt niet gezien of gehoord. Een kinderlijke, naïeve poging, die dan ook mislukt. Ze praat er met niemand over, dat kan en durft ze niet. Ze gaat gewoon weer verder, alsof er niets gebeurd is.

Een meisje dat al jong heeft geleerd hoe ze zich kan verstoppen achter een masker van vrolijkheid. Dat toneel kan spelen en doen alsof. Ze laat niet merken wat ze voelt, wat haar bezighoudt. Ze doet wat ze moet doen, wat er van haar verwacht wordt: er zijn voor haar moeder. Ze heeft geleerd dat ze moet doen wat haar moeder nodig heeft als ze iets van aandacht of begrip wil. Haar eigen wil en mening doen er niet toe. Deze tiener weet niet meer wie ze is, wat ze wil of wat ze kan. Haar kinderdromen over de prins en het witte paard zijn er nog, maar zal hij nog komen? 

Diep in mij zit een puber, een bange, verwarde, verdrietige en eenzame puber. Die nergens een klankbord heeft voor de vragen over de veranderingen in en van haar lijf. Die zo gepest is dat ze bang is om zich te laten zien en niet meer gelooft in zichzelf. Een puber die al het vertrouwen in zichzelf is kwijtgeraakt. Wat ze kon, wat ze wilde en wat ze leuk, vond dat deed er niet toe. Ze heeft al zo vaak horen zeggen: jij bent gek, dat is te moeilijk, pas op en doe maar niet. Een puber die aan alle kanten wordt bekritiseerd en gekleineerd. Die zich geen raad weet met zichzelf, die de droom van de prins op het witte paard niet meer durft te dromen. Want die prins zal haar toch niet willen. Zij is geen prins waardig, zij zit vast aan haar moeder, dat is haar leven. Haar moeder heeft haar hulp en zorg nodig en dat is wat zij moet geven. Leuk of niet, zin of niet, dat hoort als meisje, als enige dochter. Dromen doet ze nu over een zelfmoordplan, dat is waar ze nu over droomt.  

Diep in mij zit een jonge vrouw, al een aantal jaren volwassen. Een jonge vrouw die zichzelf in de afgelopen jaren is kwijt geraakt. Die zich minderwaardig, dom en lelijk voelt. Die helemaal is geprogrammeerd om voor haar moeder te zorgen. Elke wens, elk verlangen leest ze uit haar moeders ogen, alles doet ze, nog steeds in de stille hoop op een glimpje liefde of waardering. Ze zorgt, ze geeft, alles wat ze in zich heeft en nog voelt het als niet genoeg. Want nog steeds krijgt ze niet waar ze zo naar verlangt. Dan zal ze het wel niet goed genoeg doen, niet genoeg geven of niet genoeg zorgen. Ze voelt in alles dat ze als mens niet goed genoeg is. Als ze goed genoeg was geweest, was ze niet gepest, had ze vriendinnen gehad, had ze wel ergens bij gehoord, had haar moeder haar wel liefde, warmte en geborgenheid kunnen gegeven, was de prins op het witte paard wel gekomen.

Als ze slim en goed genoeg was geweest, was haar zelfmoordpoging in haar tienerjaren wel gelukt. Dan had ze het ondertussen wel gedaan en was het gelukt. De overtuiging dat er iets mis is met haar is, is in de afgelopen jaren sterker geworden, net als haar verlangen naar zelfmoord. Zolang haar moeder nog leeft kan ze het niet doen, dat kan ze haar moeder niet aan doen. Maar als haar moeder dood is, dan is haar weg vrij, dan is er niets meer wat haar tegenhoudt. 

Nu ben ik een volwassen vrouw, maar al die jongere Ina’s zijn er nog. Ze zoeken en verlangen naar verbinding, naar eenheid, naar geborgenheid en veiligheid. Nog steeds is er het verlangen naar liefde en warmte. En tegelijkertijd vertrouw ik het niet als ik het krijg. Ik ben altijd bang dat afwijzing en pijn zullen volgen. Nog steeds is er de overtuiging en de angst niet goed genoeg te zijn. Niet goed genoeg om ergens bij te horen. Niet goed genoeg als vrouw, want de prins op het witte paard ging mijn deur voorbij.

Mijn voelsprieten zijn uitermate sterk ontwikkeld in de afgelopen jaren en elk contact, iedere relatie tast ik af. Wie ben je, kan ik je vertrouwen, doe je wat je zegt, luister je echt naar mij? Wil je met mij de verbinding aan gaan, geef je je echt of hou je een stuk van jezelf achter voor mij?  Ik onthoud alles wat je zegt en belooft. Kom je niet na wat je zegt, klopt wat je zegt en wat je doet niet met elkaar, dan neem ik afstand en laat ik het contact kapot gaan.

In de afgelopen jaren heb ik hulp gezocht. Nu ben ik met alle jonger Ina’s aan het vechten voor eenheid en herstel. Dat is een loodzwaar gevecht, waar nog steeds oude pijn en verdriet een onderwerp zijn. De zelfmoordplannen heb ik in de ijskast gezet. Het verlangen naar de dood is er nog steeds. Ik hoop dat er een dag komt dat we alle Ina’s met elkaar kunnen voelen dat we goed genoeg zijn zoals we zijn. 

Heb je gedachten aan zelfmoord en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl. Zijn er andere dingen die je graag eens met iemand zou willen bespreken? Ook de Luisterlijn biedt een luisterend oor.

Lees ook:

  • Een jaar geleden

    Morgen is het 4 december. De dag waar ik al een aantal weken naar toe aan het leven ben, en nee niet op een positieve manier. Ik voel spanning als ik denk aan deze datum, maar ook wanhoop en verdriet.…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer