Ik verdien hulp

Ik verdien hulp

Al sinds jonge leeftijd voer ik een gevecht tegen somberheid. Op mijn achttiende heeft dit naast persoonlijkheidsproblematiek de naam dysthymie gekregen.

De afgelopen maanden ervaar ik een terugval in depressieve klachten, ik stopte weer met werken, weer met studeren en ik ging weer naar de kliniek. Dit is de 2e keer dat precies deze volgorde zich herhaalt. Dat ik weer stop met studeren, dat er een opname volgt en dat ik de draad volledig kwijt ben. Door de voortdurende somberheid in combinatie met een laag zelfbeeld en faalangst lukt het mij niet om dingen als een studie, een baan of iets dergelijks vast te houden waardoor er periodes volgen dat de somberheid extreem is.

Weer terug in de kliniek begon het gesprek over behandelopties voor het depressieve in plaats van de persoonlijkheid. Ik had weer hoop, ik herinner dat ik uit een gesprek kwam vol opluchting dat er weer een plan was. Uiteindelijk toen het balletje uitgerold was, hoorde ik vaak: “Ja, maar je hebt geen klinische depressie.”

Ik gebruikte steeds het voorbeeld van het glas water. Het maakt niet uit of het glas vol of leeg of zelfs halfvol is, als je dat zelfde glas vasthoudt voor jaren wordt het hoe dan ook zwaar. Dat is wat ik ervaar na jaren depressieve klachten. Ik ben moe, op. Ik wil alle behandelopties aangrijpen om de somberheid minder te maken want de lijdensdruk neemt toe en dit is geen leven.

Het voelt als schreeuwen in het donker. Alsof het nergens meer aankomt. Alsof mij nu verteld wordt “wij zien de depressieve klachten maar je hebt geen klinische depressie dus ze zijn niet erg genoeg om ze intensiever te behandelen”.

Het is moeilijk om de hoop te houden als het voelt alsof de behandelende instelling je opgeeft. Hoe moet ik dan verder als mensen die niet in mijn schoenen staan het al niet eens weten?

Lees ook:

 • Vrouw met sjaal

  Soms vraag ik mij af of de wereld nog wel door heeft dat ik op haar loop. De dagen doen pijn. Ik loop mijzelf in de weg. Ik zweef tussen de mensen om mij heen zonder duidelijke sporen achter te…

lees meer

5 reacties

 1. Hoi Linsey,

  ik vind de titel van je blog heel mooi aansluiten op wat je vertelt in je blog. Natuurlijk verdien jij hulp! Ik kan me voorstellen dat het heel verwarrend is, en dat je je er wanhopig door voelt.

  Misschien begrijp ik het niet goed, maar hadden ze nou bij de kliniek besloten om de behandeling te richten op je depressieve klachten i.p.v. persoonlijkheidsproblemen? En werd dat daarna teruggedraaid?

  Ik ben heel benieuwd naar wat jij zelf wilt. Psychologen en psychiaters weten het soms niet, maar wat ik wel weet is dat jij ook iets te zeggen hebt over jouw behandeling. En misschien kan wat jij wilt wel niet bij de instelling waar je nu bij zit, maar wel bij een andere. Wat ik eigenlijk zeggen wil is; geef jezelf niet op. Jij verdient hulp.

  1. Zij wilden tijdens de opname vooral kijken naar een medicatie switch wat meer zou helpen tegen het depressieve en na eindeloze gesprekken en een interne second opinion was het ineens niet geindiceerd en was het plan van de baan.

   Ik ben zelf nog steeds voorstander van een medicatie switch daarom heb ik een externe second opinion aangevraagd. Ook zou ik bereid zijn in klinische opname te gaan maar het lijkt alsof de huidige instelling niet meer zo open minded is

 2. Ik heb zelf ook dysthymie, met zware depressieve episodes. Pas heb ik het in therapie zo beschreven:

  “Het voelt alsof de kleuren zijn onttrokken aan mijn dagen. Ja, ik kan zien, maar weet dat het mooier zou kunnen zijn. Het is zoals bij mensen zonder reukzin: Zij kunnen er prima mee leven, maar weten dat er zoiets als reuk bestaat wat de meeste mensen kunnen waarnemen, maar wat voor hen verborgen blijft. De vraag blijft: Kan ik dit accepteren? Is dit genoeg voor mij om te willen leven?”

  De leidensdruk van dysthymie kan door zijn langdurigheid op den duur net zo zwaar zijn als een depressieve episode. En ja, natuurlijk verdienen we behandeling hiervoor! Er is nog zo veel onwetendheid over dysthymie en de behandeling hiervoor, maar helaas wordt er te weinig onderzoek naar gedaan, want het is “niet zo erg” als een acute depressieve episode. Zo’n onzin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.