Ik verdien hulp

Ik verdien hulp

Al sinds jonge leeftijd voer ik een gevecht tegen somberheid. Op mijn achttiende heeft dit naast persoonlijkheidsproblematiek de naam dysthymie gekregen.

De afgelopen maanden ervaar ik een terugval in depressieve klachten, ik stopte weer met werken, weer met studeren en ik ging weer naar de kliniek. Dit is de 2e keer dat precies deze volgorde zich herhaalt. Dat ik weer stop met studeren, dat er een opname volgt en dat ik de draad volledig kwijt ben. Door de voortdurende somberheid in combinatie met een laag zelfbeeld en faalangst lukt het mij niet om dingen als een studie, een baan of iets dergelijks vast te houden waardoor er periodes volgen dat de somberheid extreem is.

Weer terug in de kliniek begon het gesprek over behandelopties voor het depressieve in plaats van de persoonlijkheid. Ik had weer hoop, ik herinner dat ik uit een gesprek kwam vol opluchting dat er weer een plan was. Uiteindelijk toen het balletje uitgerold was, hoorde ik vaak: “Ja, maar je hebt geen klinische depressie.”

Ik gebruikte steeds het voorbeeld van het glas water. Het maakt niet uit of het glas vol of leeg of zelfs halfvol is, als je dat zelfde glas vasthoudt voor jaren wordt het hoe dan ook zwaar. Dat is wat ik ervaar na jaren depressieve klachten. Ik ben moe, op. Ik wil alle behandelopties aangrijpen om de somberheid minder te maken want de lijdensdruk neemt toe en dit is geen leven.

Het voelt als schreeuwen in het donker. Alsof het nergens meer aankomt. Alsof mij nu verteld wordt “wij zien de depressieve klachten maar je hebt geen klinische depressie dus ze zijn niet erg genoeg om ze intensiever te behandelen”.

Het is moeilijk om de hoop te houden als het voelt alsof de behandelende instelling je opgeeft. Hoe moet ik dan verder als mensen die niet in mijn schoenen staan het al niet eens weten?