test

Ik noem me liever borderliner dan autist

Persoonlijk heb ik maar weinig op met psychische labeltjes. In mijn ideale wereld zou het handboek van de psychiatrie dat wij in Nederland gebruiken zo de prullenbak in gaan. Ik ben meer fan van het andere classificatieysteem, de ICD, waar er geen verschil meer wordt gemaakt in persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline en vermijdend.

Ik zou het zelfs nog minimalistischer willen en ook de ontwikkelingsstoornissen als hoogbegaafdheid en autisme geen aparte namen meer geven. In die ideale wereld zou mijn classificatie er dan zo uit zien:

Psychische stoornis, met de volgende symptomen op volgorde van ernstig naar minder ernstig:

 1. sociale angst
 2. dysthymie
 3. chronisch gevoel van leegte
 4. zelfdestructief gedrag
 5. moeite met empathie / alexithymie
 6. situationele depressie
 7. hypomanie
 8. overprikkeling

Voor mij, mijn behandelaren en de verzekering lijkt dat me meer dan voldoende. Maar als ik dan toch mocht shoppen in de labelwinkel, dan had ik het liefst borderline gehad.

Mijn eerste psycholoog heeft me aan het standaardtestje van borderline onderworpen. Bij elk symptoom dacht ik ‘nee, sinds mijn scheiding geen last meer van, maar daarvoor verschrikkelijk veel last van.’ En zo verzoende ik me met borderline persoonlijkheidsstoornis met terugwerkende kracht.

Al mijn exen zijn het daar grondig mee eens. Ook mijn huidige vriendin bespeurt de trekken nog steeds. Het label kreeg ik niet, wel een ‘vermoeden van achterliggende persoonlijkheidsproblematiek’. En daar had ik vrede mee.

Tot ik een aantal psychologen verder geconfronteerd werd met een nieuw idee: autisme. Ik heb niets tegen nieuwe ideeën, laat ik daar mee beginnen. En als je mijn lijstje erbij houdt kun je aardig wat ASS-trekken vinden. Maar toen ik dit label aandeed en alles in dat licht probeerde te zien, wrong het aan alle kanten. Ik heb de trekken, maar het label past me niet, ik voel me er niet in thuis. Het is me niet op het lijf geschreven, zoals borderline dat ooit wel was.

Ik vind mezelf niet passen in het hokje waar ik nét genoeg trekken van kan afvinken, en de DSM vindt dat ik niet hoor in het hokje waar ik nét te weinig trekken van kan afvinken, maar waar ik voor mijn gevoel beter in pas. We gaan het niet eens worden, de psychische ‘wetenschap’ en ik.

Ik heb mijn psycholoog daarom maar gezegd dat ik niet op een label zit te wachten en gevraagd om ‘autisme’ niet te documenteren. Ik doe het nog steeds met een ‘vermoeden van achterliggende persoonlijkheidsproblematiek’. Het lijkt me voor mijn behandelaren en verzekeraars niet echt informatief, maar het past bij me.

Zolang we diagnosticeren met hokjes die alleen maar bedoeld zijn om te classificeren, hokjes waar ik me niet in kan of mag vinden, hou ik het hierbij. Hiermee kan ik alle kanten op die mijn steeds wisselende symptomen me sturen. Hiermee krijg ik geen tig halfpassende labels voor een enkelvoudig probleem. Hiermee blijft het allemaal op papier lekker vaag.

Ik voel me meer borderliner dan autist. Maar ook borderliner ben ik niet meer. Ik ben wel een mens, met een psychische stoornis, en een lijstje symptomen die in het huidige psychiatrische handboek niet gebundeld zijn onder één specifieke noemer.

En niet in één hokje te vangen zijn, dat past me misschien wel het best van allemaal.

Lees ook:

 • image

  De diagnose Het was 2014 en ik zat bij mijn psycholoog. Ik was een meisje van net 18 jaar, dat zenuwachtig zat te wachten op de diagnoses die haar toebedeeld zouden worden. Ik had een paar weken hiervoor een enkel…

 • Borderline is voor mij

  Voor mij is borderline constant op mijn tenen lopen, bang voor afwijzing of enige vorm van kritiek. In mijn eigen wereld keren wanneer ik niemand om me heen wil hebben en nog geen minuut later huilend op mijn kamer zitten…

 • Ik wil een diagnose

  Help me, ik wil een diagnose. Ik ben Sophie. Ik ben al meer dan drie jaar in therapie en ik heb nog steeds geen diagnose. Drie jaar geleden was het duidelijk anorexia nervosa en twee jaar geleden een depressie. Maar…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

8 reacties

 1. Hokjes zouden ze sowieso moeten verbieden. Dé autist of dé borderliner bestaat niet (je bent je diagnose al sowieso niet, dus…). En daarbij lijkt dat hele DSM-handboek ook nog eens gericht te zijn op mannen.
  Niet dat ik niet blij ben met m’n label, want dat ben ik wél. Maar die van mij ‘past’ en dat is een heel ander verhaal dan een label dat niet past. Dat blijft vervelend zitten, weet ik uit ervaring met de labels die ik kreeg voor ik eindelijk de passende kreeg.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Zullen we weer gewoon gaan eten?

  1. Sociale angst past me ook als een tweede huid, dus gelukkig had ook bij mij de wetenschap een keer gelijk. Ik zie het alleen als een van de symptomen uit de lijst…

   We kunnen eindeloos labels toevoegen, voor vrouwen, kinderen, mensen uit andere culturen, gemixte mensen en genders, gemixte labels. Tot we beseffen dat je een nieuw label moet maken voor elk mens om hem te laten passen. Dan vind ik (het ASS-gedeelte van mij) mijn manier een stuk efficiënter .
   Lees een van mijn persoonlijke blogs: Tenenkrommend

 2. Heel herkenbaar. Vanaf 2001 bij diverse psychologen behandeling met ad. Diverse therapie sessies gehad die het probleem alleen maar verergerden. In 17 bipolaire stoornis gediagnostiseerd. Direct van de ad af. In sept 18 een tumor in mn hoofd op mn hypofyse gevonden. Ad heeft dit aangewakkerd. 2 persoonlijkheids stoornissen onderzoeken gehad. Autisme onderzoek op basis van dsm5, vervolg onderzoek op basis van dsm4 (8 maanden wachttijd!!!!). Inmiddels doorverwezen naar NAH. In 17 5 ggz opnames gehad. Drama, zeker de reguliere ggz. Vertrouwen totaal kwijt. Maar wat nu en waar wel terecht kunnen, houd niet op. Inmiddels vrouw met zoon er vandoor, bedrijf gaat ten onder. Enz enz enz. Wie weet raad???????

 3. Klinkt erg bekend allemaal. Vanaf mijn 16e dachten ze al aan borderline maar mochten dit niet officieel maken. Na veel therapie en medicatie ging het beter maar nu sinds paar jaar weer minder, dus weer aangemeld.
  Die ggz wou perse een diagnose en ook daar kwam snel borderline uit. Maar… nu komt het leuke, omdat er heel veel autisme in mijn familie zit wouden ze dat uitsluiten, dus weer een onderzoek.
  Ja ik heb goed veel trekken van autisme (blijkbaar) maar tot nu toe te weinig voor diagnose. Ik zeg tot nu toe want dat autisme-gastje denkt 100% te weten dat ik een A.S.S. heb. Dat ik jarenlang alle 9 kenmerken van borderline heb gehad geloofd hij niet echt want ‘bij borderliners moet ik in gesprekken steeds op mijn hoede zijn en dat heb ik niet bij jou’.
  Vandaag de dag haal ik niet alle 9 kenmerken meer voor borderline maar nog steeds genoeg om niet normaal te kunnen participeren in de maatschappij zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen.
  Ik weiger dus ook de (eventuele) diagnose autisme. Ik ben wel de eerste om te zeggen dat ik echt wel veel trekken ervan heb maar aangezien ze weigeren om allebei de labels te geven hou ik het gewoon op borderline.

  1. Wat een vreemd vooroordeel. Dat je omgeving het niet snapt, oké, maar van een hulpverleners verwacht je toch dat ze in ieder geval een beetje meer kennis hebben dan het onderbuikgevoel dat ze bij borderliners ‘op hun hoede zijn’.

   Borderline sluit ASS verder helemaal niet uit, en andersom ook niet. Je kunt best in twee (of acht) labels vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.