meisje bij vliegtuig

Ik leef op de automatische piloot

Voor mijn gevoel sta ik al weken op een automatische stand. Ik heb het gevoel dat ik alleen maar wakker word, game, kleine beetjes eet en weer ga slapen. Ik heb geen zin in de dag en mijn eetlust is weg.

Het voelt alsof ik soms niet veel meer voel. Eigenlijk merk ik dat ik het weg probeer te stoppen, maar dat het steeds weer terug komt. Dingen die er gebeurd zijn en zich dan weer weken in je gedachten afspelen. Dingen waar je eigenlijk nooit meer aan wilt denken. Blij voel ik mij allang niet meer.

Ik lig elke dag met mijn gordijnen dicht in mijn kamer te gamen. Ik spreek bijna alleen maar mensen van het spel. Mensen die ik niet ken. Het contact met familie om me heen verwatert snel. Ik denk dat ik langzaam steeds dieper in een dal raak. Ik ben bang dat mensen me in de steek laten en me nooit meer willen zien.

Ik eet, ik slaap, doe alles om ervoor te zorgen dat ik blijf leven voor mijn familie. Ik wil niet hun leven verpesten. Ik heb nachtmerries en slaap slecht, ik droom over familieleden die ernstig ziek zijn en over mensen die doodgaan. Ik word dan enorm angstig, omdat ik altijd het idee heb dat het mijn schuld is. Als iemand zijn been gebroken heeft, dan voelt het al als mijn schuld.

Ik heb vaak discussies met familieleden, omdat ik niks anders meer doe dan gamen. Zij zouden mij graag iets anders zien doen en willen dat ik erbij kom zitten. Ik raak zelfs in paniek door het spel wat ik speel. Als er iets van mijn duren spullen kapot gaat of kapot wordt gemaakt. Dan moet ik spontaan heel hard lachen en huilen tegelijk. Dat is echt geen lekker gevoel. Het is eigenlijk heel naar. 

Ik wil er zo graag voor anderen zijn en leuke dingen met andere doen, maar zowel mijn lichaam als geest zijn op. Door de gordijnen dicht te houden, hoop ik niks van buiten te merken en het mooie weer niet te zien. Want buiten schijnt de zon, maar in mijn hoofd regent het.

Wat ik vaak doe wanneer ik me zo somber voel, is muziek luisteren. Dat maakt me blij en je kunt je gevoel erin kwijt. Wat mij ook echt helpt is toch even afleiding zoeken bij familieleden. Bijvoorbeeld samen tv kijken, in de auto zitten en een rondje maken of gewoon even met de katten kroelen. 

Wat ik de mensen die zich ook zo voelen zou willen meegeven: houd vol, houd moed, er komen echt zonnigere dagen aan. En als je je echt even niet goed voelt, vecht er dan niet tegen maar probeer het los te laten en er niet teveel in mee te gaan. Zeg het bijvoorbeeld tegen een familielid of bel even iemand op. En als het echt niet goed gaat, kan je altijd terecht bij 113 Zelfmoordpreventie.

Bedankt voor jullie tijd en voor het lezen.