gevoelens

Ik kon niets meer voelen

‘Gevoel, welk gevoel?’
Als je geen gevoelens kunt waarnemen, hoe kun je dan je gevoel volgen?

Regelmatig werd er verbaasd gereageerd wanneer ik vertelde niets te kunnen voelen. Ik hield me staande door me vast te houden aan ‘de Joyce van voor het trauma’. Ik was mezelf kwijt, al leek voor de buitenwereld alsof er niets anders was. Onbewust ging ik over al mijn grenzen heen. Wanneer ik volledig uitgeput en radeloos was, werd ik pas overspoeld door emoties. Het was overweldigend, beangstigend, uitputtend en zorgde ervoor dat ik keer op keer werd geconfronteerd met het feit dat ik niet meer was, wie ik dacht dat ik was.

‘Laat het niet zover komen, bewaak je grenzen. Doe het desnoods wat rustiger aan’ werd mij geadviseerd wanneer ik ten einde raad om hulp vroeg. Maar hoe kon ik mijn grenzen bewaren als ik niets kon voelen? Na iedere angst- of paniekaanval deed ik het rustiger aan, schrapte ik taken of activiteiten, maar mijn klachten bleven. Onbewust raakte ik oververmoeid, overbelast en kwam ik nog verder van mezelf af te staan dan dat ik al was.

De doorbraak kwam toen mijn therapeut destijds aan mij vroeg: ‘Wil je mij in een van de komende dagen eens mailen hoe het met je gaat? Maar dan hoe het écht met je gaat? Als je het nou niet weet of het niet voelt, omschrijf dan wat je daarvan vindt.’ Het hielp me om opnieuw in contact te komen met mezelf, ‘de Joyce van na het trauma’. Een lastige tijd vol confrontaties brak aan. Steeds meer begon ik te schrijven, steeds meer begon ik te voelen.

Inmiddels ben ik 4,5 jaar verder en een hulphond rijker. Hoewel ik steeds vaker mijn grens voel aankomen, vind ik het vaak nog lastig deze serieus te nemen. Niet omdat ik mijn grenzen ontken, maar doordat ik lange tijd te maken heb gehad met ‘angst voor de angst’.
Nu dit veranderd lijkt te zijn begin ik mezelf af te vragen, ‘wordt het niet eens tijd dat ik opnieuw ga leren vertrouwen en te leven naar mijn gevoel?’

Lees ook:

  • stoomtrein

    Als je een klein stukje van je leven uitvergroot kan je doen alsof je je hele leven op een rijtje hebt. Alsof de rails waarop je rijdt niet op het punt staan op te houden en je gaat ontsporen. Als…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.