overhandiging huissleutels

Ik kan slecht tegen grote veranderingen

De afgelopen weken is mijn leven drastisch veranderd. Ik moet toegeven dat ik slecht tegen grote veranderingen kan, al zou ik graag een persoon willen zijn die flexibel is en er goed mee om kan gaan. Ik ben van mijn kleine onveilige kamertje bij mijn ouders, van de constante onveiligheid van heden en verleden, verhuisd naar een schoon huis samen met mijn vriend.

Een plek die niet de sporen van mijn misbruik en hechtgestoorde ouder-kindrelatie bevat. Een plek waar nog geen heftige crisissituaties zijn geweest en geen destructiviteit. Ik weet dat dit beter voor mij is, dat mijn herstel zo meer ruimte krijgt, maar waarom blijf ik mij voelen als een vreemde in dit huis?

Als klap op de vuurpijl is na een laatste felle ruzie het contact met mijn moeder verbroken, haar keuze. Voor het in de steek gelaten kind is dit de grootste trap na. Het gevoel van nooit een moeder gehad te hebben, maar nu écht niet meer. Het gevoel dat de controle uit mijn handen is weggetrokken, dat het mijn keuze had moeten zijn na alle jaren van niet genoeg liefde, het gevoel van niet goed genoeg zijn. Na alle jaren waar er niet naar mij werd omgekeken terwijl we in hetzelfde huis leefden, had ik de deur dicht willen doen.

Hoewel ook het verbreken van het contact beter voor mij is, neemt het niet weg dat het mij verdriet doet. Dat het mij angstig maakt om geen familie te hebben om op terug te vallen. Zeker nu ik samenwoon en voor veel dingen ineens verantwoordelijk ben.

Ik kom er wel, maar soms verlang ik naar een moeder die mij advies geeft, die mij leert hoe ik dingen aan moet pakken. Ik idealiseer nog steeds een moeder die ik nooit zal krijgen. Dat is misschien een van de pijnlijkste dingen, naast het trauma wat ik van mijn jeugd heb overgehouden.