overhandiging huissleutels

Ik kan slecht tegen grote veranderingen

De afgelopen weken is mijn leven drastisch veranderd. Ik moet toegeven dat ik slecht tegen grote veranderingen kan, al zou ik graag een persoon willen zijn die flexibel is en er goed mee om kan gaan. Ik ben van mijn kleine onveilige kamertje bij mijn ouders, van de constante onveiligheid van heden en verleden, verhuisd naar een schoon huis samen met mijn vriend.

Een plek die niet de sporen van mijn misbruik en hechtgestoorde ouder-kindrelatie bevat. Een plek waar nog geen heftige crisissituaties zijn geweest en geen destructiviteit. Ik weet dat dit beter voor mij is, dat mijn herstel zo meer ruimte krijgt, maar waarom blijf ik mij voelen als een vreemde in dit huis?

Als klap op de vuurpijl is na een laatste felle ruzie het contact met mijn moeder verbroken, haar keuze. Voor het in de steek gelaten kind is dit de grootste trap na. Het gevoel van nooit een moeder gehad te hebben, maar nu écht niet meer. Het gevoel dat de controle uit mijn handen is weggetrokken, dat het mijn keuze had moeten zijn na alle jaren van niet genoeg liefde, het gevoel van niet goed genoeg zijn. Na alle jaren waar er niet naar mij werd omgekeken terwijl we in hetzelfde huis leefden, had ik de deur dicht willen doen.

Hoewel ook het verbreken van het contact beter voor mij is, neemt het niet weg dat het mij verdriet doet. Dat het mij angstig maakt om geen familie te hebben om op terug te vallen. Zeker nu ik samenwoon en voor veel dingen ineens verantwoordelijk ben.

Ik kom er wel, maar soms verlang ik naar een moeder die mij advies geeft, die mij leert hoe ik dingen aan moet pakken. Ik idealiseer nog steeds een moeder die ik nooit zal krijgen. Dat is misschien een van de pijnlijkste dingen, naast het trauma wat ik van mijn jeugd heb overgehouden.

Lees ook:

 • Maar mama waar was je, toen ik thuis kwam van school en jij nooit vroeg hoe het geweest was. Mama, waarom gaf je mij de indruk dat ik mij moest schamen, dat dingen die ik deed gek waren? Mama, waarom…

  Eenzaam mens in een donkere straat

4 reacties

 1. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe huis! Het is best wat voor je brein om te leren wennen aan een veilige situatie… Het is heel lang anders geweest, dus het kost echt tijd om een besef te krijgen van ‘hee… dit is mijn nieuwe thuis en hier is het wél veilig’.

  Wat een shitsituatie ook met je moeder, wat moet dat veel pijn doen… <3

  Hopelijk keert de komende tijd de rust wat terug en kan je je een beetje ‘nestelen’ in al het nieuwe!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Durf de pijn te dragen

 2. Wat heftig voor je. Wat Rivka zegt: geef het de tijd, en sta jezelf toe om je zo te voelen als je je voelt. Het is al erg genoeg en je verdient de rust en veiligheid die echt gaan komen.

  Ik herken veel in je verhaal en wil je heel veel sterkte en liefs wensen!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Windstil

 3. Maar wat ben ik trots op jou dat je het doet! gun jezelf nu de tijd om te wennen en jouw plekje echt jouw plekje te laten voelen. Het zal wat tijd kosten, maar uiteindelijk zal het je zoveel meer warmte en positiviteit geven. Iets wat je al die jaren zo hebt moeten missen..
  Gun jezelf dus de tijd, wees lief voor jezelf. Je verdient het om meer rust te ervaren en een plek te hebben waar jij je veilig mag en kan voelen x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.