Ik heb geen trauma, wel een nieuw nachtlampje

Ik heb geen trauma, wel een nieuw nachtlampje

Zoals ik in mijn eerdere blogs schreef, heb ik – durf ik dit zwart op wit te zetten zonder het te ontkrachten? – een dissociatieve stoornis. Een dissociatieve stoornis komt voort uit trauma, dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) en dissociatieve identiteitsstoornis niet anders omschreven (DS NAO) komen voort uit trauma dat heeft plaatsgevonden voor het (uiterlijk) achtste levensjaar. En dat is waar ik standaard vastloop. Ik heb geen trauma’s, en al helemaal niet van toen ik zo jong was. Toch?

Afgelopen sessie belandde ik met mijn therapeut in deze discussie. Het was pas de derde keer dat ik haar zag, maar ik heb nu al door dat ze ontzettend bekwaam is en héél veel weet over dissociatie en de bijbehorende stoornissen. Ze vertelde over trauma, wat we allemaal weten maar wat in de praktijk zo lastig blijft: het gaat niet om ‘erg, erger, ergst’. Het heeft geen zin om het leven van de één te vergelijken met het leven van de ander. Als het zo zou werken, zou maar één iemand op de hele wereld problemen mogen hebben, namelijk degene waarvan na een democratisch proces wordt besloten dat die het zwaarste leven heeft gehad. Het gekke is dat ik deze ideeën alleen op mezelf toepas – bij anderen zie ik de ernst en zwaarte van dingen maar al te goed in, maar bij mezelf? Toch niet.

Bij mezelf – niet bij anderen! – dacht ik altijd dat het trauma fysiek en intentioneel moest zijn. Beide elementen ontbreken bij mij, voor zover ik weet: niemand heeft mij ooit moedwillig kwaad willen doen en er is me nooit fysiek iets aangedaan, op wat voor manier dan ook. Dus is er maar één conclusie mogelijk: ik kan geen DS NAO hebben, ik ben een bedrieger, ik verzin alles.

Totdat ik met een klein stemmetje aan mijn therapeut vroeg: “Kan het ook van heel, heel vroeger komen? Dat je echt nog super jong bent?” Mijn therapeut legde uit dat het juist op dat moment mis kan gaan: baby’s kunnen immers niets. Ze kunnen niet praten, ze kunnen niet weggaan, ze kunnen niet om hulp vragen. Het enige wat baby’s heel goed kunnen in geval van nood, is dissociëren. Op die manier had ik er nog nóóit over nagedacht, en voorzichtig begon ik mijn verhaal.

Er is nogal wat mis gegaan rond mijn geboorte. Of kan ik zeggen: onze geboorte? Ik ben namelijk ontzettend veel te vroeg geboren, samen met mijn tweelingzusje. Het schrijnende verschil is dat ik er na al die jaren nog ben, terwijl zij het net een paar weken heeft gered. Ik heb het ook maar net gered, maar na bijna twee maanden in het ziekenhuis mocht ik uiteindelijk naar huis. Ik heb het hier al zo vaak over gehad in therapie, maar op de één of andere manier voelde het anders, deze keer in therapie. Op rationeel niveau zag ik in hoe ontzettend veel er mis is gegaan qua hechting. Rouwende ouders, een steriele ziekenhuisomgeving, van twee-eenheid in de baarmoeder naar alleenzaam in een couveuse, machines, operaties, een lichaampje vol problemen.

Toen floepte er een ander deel naar voren, wat mijn therapeute gelukkig vrijwel direct doorhad. Ik kende dit deel al wel, en mijn therapeute ook. Dit deel is ongeveer zes en eigenlijk altijd intens bang en verdrietig. Ze vertelde hoe graag ze altijd goed wilde zijn, maar dat het dode zusje altijd belangrijker leek. Ze vertelde dat er ‘in het hoofd ook een baby is’. Achteraf zei mijn therapeut dat het haar totaal niet verbaast dat er een baby-deel is, zeker niet na wat ik allemaal had verteld. Ze gaf me in andere woorden terug wat ik haar verteld had, waardoor ik het ineens in een ander licht zag. Eigenlijk best wel zielig. Of stel ik me dan aan?

Er is me niets aangedaan.
Niemand heeft me opzettelijk beschadigd.
Het enige wat er is gebeurd, is dat ik ben geboren en per ongeluk bleef leven.

En nu? Ik weet het niet zo goed. Ik voel me gezien en serieus genomen, maar tegelijkertijd ben ik bang dat dit simpelweg een nieuwe kronkel is van mijn bedriegende brein, dat ik nog altijd een aansteller ben. Dat ik dit helemaal niet heb, dat ik het verzin. Maar anderzijds: ik heb voldoende gelezen over hechting om te weten hoeveel daar mis kan gaan. Mijn therapeut nam het woord hechtingstrauma in de mond en ik lachte haar uit. Ze raadde me aan er eens wat over op te zoeken, maar dat heb ik nog niet aangedurfd. Ik weet niet wat ik ermee moet, maar ik zoek het nog wel uit.

Deze therapeut geeft me vertrouwen en daar probeer ik aan vast te houden. En ondertussen, of ze nou bestaan of niet: toch maar lief zijn voor de bende in m’n kop. Ik heb gisteren als troost een nachtlampje in de vorm van een dino gekocht. Sindsdien huppelt er een dolgelukkige vierjarige rond in mijn hoofd… Ik kan het nog zo ingewikkeld en schaamtevol vinden, maar er is in ieder geval één iemand blij!

Lees ook:

 • Duizend stukjes

  Ik ben bang. Bang voor iedereen, bang voor alles. Ik zet een masker op als ik mijn deur uitstap. Niemand ziet mijn tranen, niemand voelt mijn pijn. Ik lach, en ik doe alsof. Ik voel me verscheurd. Uit elkaar gevallen.…

Meer informatie over dissociatie en DIS

E-book over dissociatieve identiteitsstoornis:

DIS mini uitgelicht

Misschien heb je net te horen gekregen dat je een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) hebt, of ken je iemand die dit heeft. Maar wat is DIS eigenlijk precies en hoe kun je ermee omgaan? Wat zegt de wetenschap en welke therapieën zijn er? En… hoe is het eigenlijk om DIS te hebben, valt er een beetje mee te leven?

Aan de hand van wetenschappelijke artikelen, het psychiatrisch handboek DSM én ervaringsverhalen geeft Rivka Ruiter je in deze dsmmini antwoord op bovenstaande vragen. Een dsmmini is een klein e-bookje dat inzicht geeft in een stoornis uit de DSM. De ervaringsverhalen zijn van Daniëlle (31), Hannah (26) en Melissa (26), drie jonge vrouwen met DIS of AGDS (andere gespecificeerde dissociatieve stoornis).

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

11 reacties

 1. Hoi, mooi geschreven. Ik heb niet dezelfde diagnose. (wel veel dissociatie) en herken wel enorm die zoektocht in een ver ver verleden. Het Is vreemd hoe onwerkelijk en toch weet ik soms zeker dat sommige dingen echt zo voelden. Heb ook n knuffel genomen.. Hihi… Sterkte. Liefs. Avermin (ik heb hier n blog over deze zoektocht; ‘dat wat al dan niet gebeurd Is’ maar inloggen lukt niet)

 2. Wat dapper om hierover te schrijven. Geen rare gedachte, dat je geen trauma hebt. Dit is een heel ander soort trauma, dan wat hier normaal onder gevat wordt.

  Ik heb vaker situaties als deze meegemaakt in systemische familieopstellingen. Hier helpt het betroffene vaak zich bewust te worden van het ontbrekende deel (hier je zusje) en hiermee in contact te treden .

  1. Dankjewel Sine en ook @avermin 🙂 Het is fijn om reacties te krijgen en te weten dat mensen het herkennen (al gun ik niemand dit gevoel). Dat is toch een beetje wat me dan weer moed geeft om aan een volgende blog te beginnen, haha!

 3. wou wat heb je dat duidelijk omschreven. Ik ds vrij veel waarna ik echt geen idee heb wat er is gebeurd op dat moment of wat de trikker was van alles dus ben geregeld “tijd” kwijt. sommigen denken dan soms dat ik om aandacht vraag op het moment dat ik vraag achteraf wat er is gebeurd die dag of wat we gedaan hebben. Dit is erg lastig dus probeer het maar te verzwijgen voor de buitenwereld maar dat maakt de wereld er niet makkelijker op. wat super dat je zo’n fijne therapeute hebt gevonden! gehoord en gezien worden is zo’n belangrijk gevoel mij gaf het dan altijd het gevoel “bestaansrecht” te hebben

  1. Oh wauw ik zie deze reactie nu pas, dankjewel voor je warme woorden! Wat ontzettend lastig dat je vaak tijd kwijt bent… Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn (heb er zelf geen last van), maar het lijkt me heel ingewikkeld. Heb je al wel eens geprobeerd aan mensen uit te leggen hoe het werkt?

   Ik hoop dat je uiteindelijk wat meer controle kunt krijgen over het dissociëren, ik weet dat er veel manieren zijn om ervoor te zorgen dat je minder last krijgt van ‘tijdsverlies’. Take care!

 4. Dank je voor je blog, wat kan je mooi schrijven.. je kan dingen zo mooi verwoorden, hielp dat ook maar volledig de kronkels in je eigen hoofd te overtuigen hè.. zo herkenbaar wat je schrijft, dat je bang bent dat je eigen brein je bedriegt. (tegelijkertijd ben ik bang dat dit simpelweg een nieuwe kronkel is van mijn bedriegende brein, dat ik nog altijd een aansteller ben). Ik ben ook vaak bang dat ik het allemaal groter maak dan het is, dat anderen veel moeilijker dingen mee hebben gemaakt en, en dan kan je met je verstand prima anders redeneren maar helaas is dat niet altijd overtuigend 🙁
  Succes met jouw toch!

  1. Wat een fijne reactie, dankjewel! Het zou inderdaad fijn zijn als mijn eigen woorden en mijn eigen ratio ook de kronkels uit mijn eigen hoofd konden halen, haha! Wat vervelend dat je het zo herkent, het wantrouwen naar je eigen brein… Het maakt heel onzeker, er is weinig houvast. Ik wens jou ook heel veel succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.