meisje aan de telefoon

Ik heb contact gemaakt

Ik ben op mijn kamer, ik zit op mijn bed, ik kijk om me heen. Ik start mijn laptop op, open mijn mail. Geen nieuwe mails. Ik open Facebook en scrol gedachteloos. Ik voel me leeg. Ik zet Netflix aan, zet iets op wat ik al heel vaak gekeken heb. Ik kijk weer rond in mijn kamer. Ik denk: ‘Ik ben alleen’. Ik ben alleen en ik zucht. Ik had gehoopt dat ik me nooit meer zo zou voelen. Ik staar voor me uit. Zo zit ik wel een uur. Plotseling word ik gestoord.

Bzzz. Bzzz. Bzzz. Mijn telefoon trilt. Ik kijk naar het scherm. Ik twijfel of ik op zal opnemen, maar besluit dit toch te doen. Tien minuten later voel ik me iets beter. In plaats van voor me uit te blijven staren en mezelf proberen te verdoven met Netflix, zet ik een kopje thee. Ik scan mijn signaleringsplan. Ik had er niet meer aan gedacht, maar er zijn dingen die ik kan doen. Dingen die me helpen om me beter te voelen. Ik zet Netflix uit. Ik log uit bij Facebook. Ik maak een knus hoekje bij de verwarming. Ik pak wat lekkers voor bij de thee en pak mijn kaartenboek erbij. Ik blader erdoorheen en lees de lieve berichten die anderen geschreven hebben. Het valt als een warme deken over me heen. Ik ben alleen, maar ik hoef me niet alleen te voelen. Ik pak mijn telefoon. Ik bel iemand op die ik al een lange tijd niet gesproken heb. Ik zeg: “Goh, ik heb je al een tijd niet gesproken. Hoe gaat het met je?…”

Als ik bovenstaande teruglees, raakt het me. Ik vind het jammer dat ik me nog zo rot kan voelen. Daarentegen zie ik ook een grote verandering. Vroeger zou ik de telefoon niet hebben opgenomen. Ik zou de hele avond en misschien wel de volgende dag me zo rot hebben gevoeld en niks hebben gedaan. Nu nam ik op en heb ik vervolgens deze hulp toegelaten. Ik heb contact gemaakt. Daarnaast ben ik nog een stapje verder gegaan en ben ik actief contact gaan zoeken met iemand anders.

Wat helpt jou om er voor te zorgen dat je actie onderneemt om je minder rot te voelen?