ineengedoken meisje

Ik durf niet te bewegen

Ik schaam me als je kijkt naar mijn lichaam. Ik voel me bewust van elk stukje huid, van elke spier, van elke beweging die ik maak. Weet je hoe dat komt? Ik voel me seksueel.

Ik weet dat het niet klopt. De PMT-opdracht is om zo veel mogelijk ballen in de lucht te houden. Er is echt niks seksueels aan. En toch kruipt die gedachte in mijn hoofd, omdat jij naar mij gaat kijken hoe ik dat doe, omdat mijn lichaam beweegt en jij ziet hoe. Het slaat nergens op, maar het is me eerder overkomen dat ik dacht vrij en onschuldig te bewegen, maar dat het door andere ogen anders is geïnterpreteerd. “Wil je deze opdracht meedoen?” vraagt de therapeut en ik schud nee. Tranen vullen mijn ogen en ik slik. Ik zie de anderen opstaan en met ballen gooien en ik denk twee dingen. 1. Wat fijn dat zij zich zo vrij durven bewegen en 2. Ik zie niets seksueels… en ik begin nog harder te snikken.

Of ik wilde delen waarom ik zo geraakt was. Nou nee, dat ga ik natuurlijk niet vertellen. Wat moet ik vertellen? “Ik schaam me voor mijn lichaam?” of “Ik ben bang dat jij me ziet als iets seksueels als ik een balletje de lucht in gooi?” of “Ik voel me seksueel als ik beweeg en jij naar me kijkt?” Alleen al door de gedachte dat ik één van deze dingen met de groep zou delen, schaam ik me intens.

Dit is wat seksueel misbruik met mij heeft gedaan. Ik negeer mijn lichaam als ik alleen ben, maar in het bijzijn van anderen ben ik me er hyperbewust van. En ik wéét dat ik niets uitlok, ik wéét dat het niet klopt, maar gevoelsmatig brengt het me terug naar toen. Naar wanneer er ogen op mij waren gericht en er daarna volgde wat ik nooit had gewild.

Maar ik wil wél dat dat verandert. Ik wil me net zo vrij voelen als mijn groepsgenootjes. Ik wil ballen in de lucht gooien en bezig zijn met gooien, in plaats van met mijn lichaam. Ik wil niet bang zijn voor mijn lichaam, ik wil niet huilen, ik wil lachend en zonder aarzeling bewegen. Ik wil niet hoeven denken aan hoe seksueel ik ben, maar onschuldig dingen doen zoals ik die ooit deed.

En daarom ga ik toch delen, vol schaamte waar ik bang voor ben, want ik ben op de plek waar ik de juiste hulp kan krijgen. En ik doe het langzaam en ik doe het in stapjes. Ik doe het eerst hier, ik mail het daarna en daarna ga ik erover praten. Ik kan het uit de weg gaan, maar dan beweegt er niets, en bewegen is… wat ik graag wil.

Lees ook:

 • meisje in het bos

  Ik had weer een zware dag, mijn depressie zorgde ervoor dat ik al dagen lang niet mijn huis uit was gekomen. Alle moed had ik bij elkaar verzameld om naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. En daar…

lees meer

4 reacties

 1. Wauw, wat mooi dat je dit hier durft te delen! En hoewel je me waarschijnlijk niet zult geloven: je hoeft je niet te schamen! Dit is het gevolg van wat jou is aangedaan, jij doet dit niet expres! Heel veel succes met het verder delen, je kunt het!
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Ik ben heel lang niet gezien

  1. Heel erg mooi geschreven!
   Dapper dat je dit hier deelt en fijn dat dit helpend kan zijn in jouw proces om hiermee aan de slag te gaan.
   Vrij voelen in beweging, iets waar ook ik naar streef.
   Heel veel succes!

 2. Heel, heel herkenbaar!

  Ik durf ook bijna niet te bewegen.
  Op koor kijken alle ogen naar mij (althans, zo voelt dat dan).
  En de EMDR was bijna onverdraaglijk met die oneindig starende ogen die in de gaten hielden of het wel goed met me ging.

  Mooi dat je er woorden aan kan geven!

 3. Wat een pijnlijk herkenbaar stuk… bedankt dat je dit wil delen. Nu weet ik dat ik niet de enige bent.
  Ik wil je nu laten weten dat ik je begrijp, en jij niet alleen bent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.