anders dan anderen

Ik ben niet zoals anderen

Ik heb autisme, PTSS, borderline, depressies en chronische suïcidale gedachten. Er zijn miljoenen mensen op de wereld die dit ook hebben. Toch ben ik niet hetzelfde als al die andere mensen en zij zijn niet hetzelfde als ik. Ik heb mijn eigen traumatische herinneringen, persoonlijkheid, verwerkingssnelheid, talenten, intelligentieniveau etc.

Toch valt mij één ding op tijdens alle behandelingen die ik de afgelopen jaren gevolgd heb: daar wordt niet of nauwelijks rekening mee gehouden door behandelaren. Doordat ik hetzelfde labeltje heb als de cliënten die voor of na mij de spreekkamer binnen wandelen, word ik ook op exact dezelfde manier behandeld. De keren dat dit gebeurde was mijn therapie ervaring een regelrechte hel. Behandelingen sloegen niet aan, gingen te snel, kwamen op het verkeerde moment of waren gewoon teveel. Dat lag natuurlijk altijd aan mij. Ik wilde niet hard genoeg mijn best doen. Ik wilde niet graag genoeg beter worden. Ik saboteerde de therapie. Ik heb het allemaal al zo vaak gehoord.

Ik heb hier zoveel strijd over gehad de afgelopen jaren, dat ik bijna therapie in z’n geheel wilde opgeven en daarmee dus ook mezelf. Gelukkig beschik ik over het nodige doorzettingsvermogen, maar het is ontzettend vermoeiend. Het heeft mij zoveel energie gekost die ik beter had kunnen gebruiken om mijn klachten te verminderen. Ik heb nu wél behandelaren die hierin meedenken, zodat ik deze keer wel profijt kan hebben van wat wordt aangeboden.

Ik zou het zo fijn vinden als behandelaren meer kijken naar het individu. Niet alleen maar naar het labeltje dat in mijn of iemand anders dossier staat. Dat het ook samen kan, als een team. Door open communicatie, goed luisteren, doorvragen, aanpassen waar nodig en openstaan voor alle opties. Cliënten hebben ook een eigen mening, ideeën en wil. Bepaal niet vóór cliënten wat wel of niet kan, mag of werkt. Dan kan het zomaar gebeuren dat behandelingen beter aanslaan en mensen niet uitbehandeld hoeven te raken.

Want ik ben niet zoals anderen en zij zijn niet zoals ik.