Ik ben niet ziek!

Ik ben niet ziek!

“Je bent ziek.”
Deze uitspraak is in de loop der jaren al door meerdere mensen naar mijn hoofd geslingerd. Wanneer ik tegensputter dat ik niet ziek ben, blijven mensen volhouden dat dit wel zo is. Ziek in mijn hoofd noemen ze dat dan.

Je mag me gek of gestoord noemen, maar niet ziek. Je mag zeggen dat ik een behoorlijke steek los heb, of een stoornis, maar geen ziekte. Ik wil dat je mij cliënt noemt, geen patiënt.

Mijn lichaam zit boordevol energie en kracht. Mijn conditie is uitstekend en ik ben weinig vatbaar voor virussen en ander lichamelijk ongemak. In mijn beleving ben ik dan gezond. Daarmee ontken ik niet dat het op psychisch vlak een zooitje is, ik plaats dat alleen niet in het hokje ‘ziek’. Volgens mijn zienswijze past het daar niet in. Ik vind het niet fijn als mensen mij dan toch ziek blijven noemen. Als dit maar vaak genoeg tegen mij wordt gezegd, komt er misschien wel een moment dat ik me daadwerkelijk ziek ga voelen. Mij een ziek gevoel aanpraten is niet zinvol en ook zeker niet helpend.

Het gaat om ieders eigen beleving

Jouw oordeel over mijn gezondheid is totaal niet relevant en andersom ook niet. Het doet er zelfs niet toe welke officiële definities van de begrippen ‘gezondheid’ en ‘ziekte’ worden gehanteerd. Het enige belangrijke is ieders eigen oordeel over zichzelf, want uiteindelijk gaat het om hoe iemand zich voelt en iets beleeft. Ik vind het frustrerend als iemand mijn positieve beleving van mijn gezondheid wegveegt en negatief maakt. Alsof dat stukje positiviteit niet mag bestaan en iemand mij bewust een slecht gevoel wil bezorgen. En ik kan me voorstellen dat het omgekeerde minstens zo frustrerend kan zijn: als iemand volhoudt dat je gezond bent, terwijl jij je ziek voelt. Alsof de ander dan geen begrip wil hebben voor jouw lijden en vindt dat jij je ‘gewoon niet zo moet aanstellen’.

De woordkeuze heeft geen invloed op de situatie zelf, maar kan wél invloed hebben op iemands persoonlijke gevoel. Waarom zou je dan bewust woorden blijven gebruiken waarbij iemand zich niet goed voelt? De nadruk zou moeten liggen op de innerlijke beleving van de persoon in kwestie, niet op het oordeel van anderen of de officiële definities van gezondheid en ziekte. Bovendien is een definitie van een begrip ook maar gewoon door mensen bedacht en geaccepteerd als waarheid. Elk begrip had net zo goed een andere invulling kunnen krijgen en daarmee een andere waarheid kunnen creëren. De waarheid is in dit geval niets meer dan een verzinsel. Een verzinsel waar ik mij niet in kan vinden.

Bepaal niet voor een ander

Laten we gewoon afspreken dat we allemaal voor onszelf mogen bepalen of we ziek of gezond zijn. Laat mensen zelf bepalen of ze een ziekte, stoornis, aandoening, beperking, handicap, probleem, klacht, iets anders of helemaal niets hebben. En laten we ook afspreken dat iedereen zelf mag bepalen of hij of zij een cliënt, patiënt of iets anders is. En laten we elkaars keuzes hierin respecteren. Als iemand een positieve beleving heeft, neem dat dan niet af. En als iemand een negatieve beleving heeft, ontken dat dan niet.

Ik ben een gezonde cliënt die beperkt wordt door psychische klachten.