ik ben onaantastbaar rennend meisje

Ik ben niet onaantastbaar

Als je net zo lang doet alsof alles goed gaat verdwijnen alle narigheden vanzelf wel.

Het is een strategie die goed voor me werkte in tijden dat het trappelen of verzuipen was. In tijden dat overleven de enige manier van leven was, leefde ik alsof mijn leven er vanaf hing. Ironisch. Ik werkte gemiddeld 50 uur per week, ging daarnaast nog een dag naar school en alle verdere verplichtingen en bezigheden fietsten ook gewoon voorbij.

Ik voelde me soms onaantastbaar, alsof ik superwoman was. Het heeft jaren geduurd voor ik doorhad dat het geen normale gang van zaken was. En nog wat jaren meer om te beseffen wat het verschil tussen leven en overleven is. Ik had een talent voor overleven, maar hoe werkt dat normale leven dan?

Ik dacht dat ik niet anders kon tot ik niet meer hoefde te overleven.

Ik was in veiligheid, maar mijn lichaam was nog in opperste staat van paraatheid. Mijn geest kon echter eindelijk toegeven aan de jarenlange uitputtingsslag en zo stortte ik in. Het was een desillusie. Ik, degene die zo’n 50 onregelmatige uren in de zorg werkte, die daarnaast school opdrachten en examens moest maken, op een gegeven moment in therapie ging en er ook nog een sociaal leven op nahield kon geen stap meer buitenshuis zetten.

Ik kende mezelf niet meer terug, en om toch enige herkenning terug te vinden besloot ik de eerste beste baan aan te nemen in een academisch ziekenhuis en een studie te starten aan de Open Universiteit. Mijn therapiesessies werden steeds confronterender. Ik moest dealen met een leven dat ineens tot mijn verleden behoorde en toen kwam de mokerslag.

Het lukte niet meer.

Niks meer. Ik wilde alles, maar ik deed van dat alles niks. Het was genoeg geweest. Mijn lichaam was op het punt waar ik nog lang tegenaan zou schoppen.

Ik heb moeten leren dat (ogenschijnlijke) stilstand geen achteruitgang is. Dat het nodig is om te investeren in mijn gezondheid voor later. Van rennen komt stilaan stilstaan. Niemand kan eeuwig rennen, zelfs de beste marathonloper zakt op een bepaald moment door zijn hoeven.

Een manier van leven is niet per se de beste manier voor altijd. Het heeft me geholpen overeind te blijven staan tijdens een lange periode van mijn leven, het was een vluchtreactie die langzaam aan veranderde in een vechtreactie. Ik vocht tegen dat wat ik altijd ontvlucht heb te verwerken. En tijd heelt niet alle wonden, maar je wordt door tijd wel ingehaald door dat wat verwerkt moet worden.

Het is er tijd voor, een hele tijd al. Hoewel ik soms nog steeds verval in mijn oude patroon van het negeren van alle alarmbellen, verruil ik steeds wat vaker mijn overlevingsstrategie voor een meer leefbare variant en leer ik steeds meer over leven.

Lees ook:

 • wonderwoman

  Sinds afgelopen zomer heb ik mijn baan als WonderWoman op moeten zeggen. Op de meest ongenuanceerde manier denkbaar werd mij duidelijk gemaakt dat dit niet langer vol te houden was. Bijzonder aan de rol van WonderWoman is dat je niet…

 • Podiumangst

  Ik heb me altijd onzeker gevoeld. Was ik wel lief genoeg, deed ik de dingen wel goed, vonden mensen me wel aardig? Ik vroeg me dit vaak af, deed enorm mijn best om goed genoeg te zijn. Toch was er…

lees meer

7 reacties

 1. Heel mooi geschreven en angstig herkenbaar. Ik heb in de jaren dat ik overleefde nooit beseft dat ik aan het overleven was. Nu leer ik leven, maar zodra het tegenzit, val ik terug op overleven. En leven voelt soms nog een beetje alsof ik een mietje ben. Dank voor je blog. Mooi steuntje in de rug.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Wat ik niet zeggen kon

 2. Alsof ik een verhaal over mezelf las. Prachtig geschreven.
  Ik probeer momenteel te leren dat stilstaan niet achteruit gaan is, al voelt het wel zo. Ik wil graag door maar mijn lichaam zegt stop.
  Dankjewel voor je eerlijke verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.