meisje bij therapeut

Hulp uitstellen

Jarenlang heb ik het uitgesteld om contact op te nemen met een hulpverlener voor mijn mentale problemen. Dit komt doordat ik eigenlijk tegen het gehele proces op zag. Het leek mij zo’n ongelofelijk grote stap om naar de huisarts te gaan, mijn verhaal te doen, een doorverwijzing te vragen, te zoeken naar een geschikte hulpverlener (hoe weet ik überhaupt welke hulpverlener geschikt is voor mij?), de ongelofelijk lange wachttijden (misschien klikt het niet tussen de psychotherapeut en mij en moet ik wéér zo lang wachten op hulp), de diagnose, en zoveel moeite en tijd steken in een proces waarbij je geen garantie hebt dat het echt zal werken. Straks zou ik al die moeite voor niks doen.

Als mijn klachten te intens werden, maakte ik soms een afspraak bij de studentenpsychologen, terwijl ik eigenlijk van tevoren al wist wat ze mij zouden vertellen: “Ik kan je helaas niet helpen, dit is te complex en we hebben de hulpmiddelen niet om je te helpen. Ga naar een psychotherapeut.”

Maar ik wilde geen diagnose. Ik wilde geen label. Ik stelde mij gewoon aan. Ik wilde gewoon aandacht. Was er iets gruwelijks mis met mij? Ik functioneerde niet normaal. Ik was een verschrikkelijk slecht persoon, omdat ik zo ondankbaar was naar mijn familie. Ik deed gewoon moeilijk. Zoals altijd. Als anderen achter mijn diagnose komen, zouden ze dan ooit nog van mij kunnen houden? Straks heeft niemand zin in mij, omdat ik te lastig ben. Ben ik de moeite wel waard?

Het was voor mij makkelijker om een masker op te houden en ervoor te zorgen dat mensen het naar hun zin hadden in mijn aanwezigheid. Het was makkelijker om te doen alsof het goed ging. Ik hield het niet meer vol, misschien moest ik gewoon doodgaan…

Nee.

Na drie jaar heb ik de stap gezet. Ik heb mij aangemeld voor therapie.

Daar mag ik trots op zijn.