Huidhonger

Huidhonger

Hevige jaloezie neemt bezit van me als ik twee ouderen hand in hand zie lopen.
Ik gun het ze van harte…maar ik wil het ook. Het gemis overspoelt mij volledig. Ik wil ook hand in hand lopen met een man.

Ik wil aangeraakt worden. Aanraking als ultieme troost. Iemand die er voor mij is, mij ziet, mijn pijn ziet. Hand in hand. Arm om me heen. Aai over mijn bol.
Maar de eenzaamheid viert hoogtijdagen. Altijd alles alleen. Alleen verdriet. Alleen blij. Alleen bang. Alleen trots. Alleen.

Alleen doet pijn. Pijn tot op mijn botten.

In mijn fantasie romantiseer ik mijn vorige psychiater. In het diepste van een crisis houdt hij me stevig vast. Twee sterke armen om me heen. Alles komt goed, schatje. Maar de beste man vindt dat ik elders beter af ben, dus zie ik hem niet meer. Wat het fantaseren natuurlijk niet minder maakt. Integendeel.

In werkelijkheid adviseert de crisisdienst warme melk en tv kijken.

Dat helpt nooit. Mijn behandelteam verwijst direct naar het signaleringsplan en wijst me op mijn eigen verantwoordelijkheid. Maar hoe gelijk ze ook hebben, ik snak in een crisis ook naar wat menselijke warmte. Juist dan.

Op internet troost ik me met de gedichtjes van Marnix Pauwels. Hij schrijft soms precies de woorden waar ik behoefte aan heb. Dus romantiseer ik hem ook. Hand in hand. Arm om me heen. Dat gedoe.

“Als je de zon niet voelt
en alles wordt juist kouder
sla ik mijn arm, bij dezen,
even om je schouder.”

Marnix Pauwels

In werkelijkheid trek ik me steeds verder terug, bibberend onder een dekentje. Niet eten. Nooit meer. Bijna geen verbondenheid meer met het leven. In stilte wapperend met een wit vlaggetje ‘ik geef me over’. Maar ja, alleen. Niemand die dat merkt. Dus sta ik weer op. Ik warm mijn knuffelbeer op in de magnetron en terwijl ik hem knuffel, huil ik hem ook nog nat.
Weer verder gaan. Vertrouwen hebben dat ik ooit weer een levende knuffelbeer plat kan knuffelen en drijfnat mag huilen.

En dan graag eentje die ook kookt, het gras maait en de dakgoten schoonmaakt.