Vragen

Huh, heb jij autisme?

Ik ben Bo, een meisje dat sociaal en vrolijk is. Dit krijg ik vaak teruggekoppeld door mensen als ze mij voor het eerst hebben gezien. Zodra ik vertel over mijn autisme krijg ik vaak te horen “Huh Bo, heb jij autisme?? Jij komt echt super sociaal over.” Dit heb ik nu al zo vaak gehoord. Hierdoor blijkt maar weer hoe erg mensen bevooroordeeld zijn. Ik moet ze dan altijd vertellen dat autisme niet alleen maar om het sociale gedeelte draait.

Ik ben Bo en ja, ik kom over alsof ik geen autisme heb, maar weet dat dit een soort masker is wat ik opzet om te verbergen dat ik autisme heb. Nu is bij wetenschappelijk onderzoek ook uitgevonden dat het bij meiden minder snel opvalt en daardoor de diagnose autisme ook niet snel wordt gesteld, maar ik was al zes toen ik de diagnose kreeg. Ik kan gedrag heel makkelijk en snel kopiëren waardoor het nog minder opvalt.

Ik weet dat ik op sociaal vlak goed kan functioneren en goed kan communiceren, maar ik heb op andere punten enorm veel last van mijn autisme. Ik ben enorm star en ik wil zelf de regie over dingen houden, wat het heel lastig maakt. Ik vind vriendschappen maken niet zo moeilijk, maar vriendschap onderhouden vind ik echter wel enorm moeilijk en kost me veel energie en kracht. Ik geef vaak de verkeerde boodschap aan iemand, waardoor het lijkt alsof ik boos ben en diegene helemaal niet waardeer, maar ik weet op dat moment niet hoe ik met mijn emoties moet omgaan. Daarin ben ik heel onhandig.

Ik heb jaren lang gedaan alsof ik geen autisme heb en het proberen te verzwijgen. Ik was bang voor vooroordelen. Ik was bang dat ze mij niet meer zagen als de vrolijke Bo maar dat ze alleen het stempel autisme zouden zien. Ik heb gedaan alsof ik geen problemen heb. Die had ik echter wel, maar ik wist het zo goed te verbergen dat mensen het niet door hadden. Ik heb vriendschappen verloren doordat ik tegen mensen zei dat ik geen autisme had en het allemaal wel meeviel, maar uiteindelijk wel heel apart gedrag liet zien wat ze niet konden begrijpen. Ik heb mensen gekwetst.

Ik ben zo star op heel veel punten. Als ik het zo in mijn hoofd heb, dan moet het zo ook gebeuren. Dan kan iedereen wat anders vinden maar ik wil uiteindelijk mijn punt doorzetten. Mijn starheid kan echt wel een pluspunt zijn, maar het is uiteindelijk een valkuil geworden. Regie houden terwijl je het soms echt aan anderen moet overlaten. Dit laat ik echter niet toe en dan kan het je nog wel eens dwars zitten. Regie en star zijn, dat zijn de punten waarop mijn autisme enorm naar voren komt en de mensen die kennis hebben van autisme hebben dit ook wel door. Alleen is dit voor de omgeving niet zichtbaar. Als je echter moeite hebt met oogcontact maken en een gesprek te beginnen dan is het wel zichtbaar voor de omgeving.

Ik heb me jarenlang geschaamd voor mijn autisme en dat doe ik eigenlijk nog steeds wel. Ik wil de Bo zijn zonder autisme, maar dit is een diagnose waar ik niet meer vanaf ga komen. Ik ben Bo en ja, ik heb autisme. Ik wil me er niet langer meer voor moeten schamen. Ik ben Bo en je moet mij nemen zoals ik ben en dat is de Bo met autisme. Deze behandelopname is bedoeld om mijn autisme te accepteren en handvatten te krijgen hoe ik het beste ermee om kan gaan. Ik ga ervoor vechten zodat ik uiteindelijk ook een mooi bestaan kan opbouwen.

Lieve mensen die autisme hebben, schaam je alsjeblieft niet. Jij bent goed zoals je bent. En als mensen vooroordelen hebben laat ze dan lekker zo over jou denken maar jij weet wat de echte waarheid is. Leer je autisme te accepteren en handvatten te krijgen.

Lieve mensen die geen autisme hebben. Accepteer iemand met autisme zoals diegene is. Iedereen heeft iets. Wees niet bevooroordeeld. Dit kan mensen echt kwetsen en het gevoel geven dat ze niet goed genoeg zijn voor de maatschappij. Heb de autisten lief zoals ze zijn en leer ze begrijpen. Ja, je moet soms meer geduld hebben maar neem de tijd, want autisten kunnen ook heel veel bereiken en zijn net zo waardevol.