omslag how to not kill yourself

How to not kill yourself – David Mangene

Eindelijk een boek van een man over psychische problematiek. Natuurlijk zijn deze wel vaker geschreven, zo schreef Matt Haig het boek ‘Reasons to stay alive’. Een vergelijkbaar boek met vergelijkbare titel. Ik verwachtte dat het boek ‘How to not kill yourself’ hierop zou lijken. Het is ook nog eens geschreven door een man die regelmatig als cabaratier op de vloer staat. Ik probeer zelf ook mijn suïcidaliteit of psychische klachten met humor te bekijken om het luchtig te houden. Ik keek dan ook erg uit naar dit boek.

10 redenen om te blijven leven

Er mag gezegd worden dat het boek makkelijk wegleest. Het is niet al te dik en spreekt tot de verbeelding. Het boek geeft 10 redenen om te blijven leven, aangevuld met voorbeelden, inspirerende quotes en anekdotes. De redenen zijn niet heel erg vernieuwend. Vind iets om om te geven, zoals een partner, plant of huisdier, ga koken, vermijd vuurwapens. Dit spreekt redelijk voor zich, maar wanneer je ze alle tien zo op een rijtje ziet, kan het weer sprankjes hoop geven.

Soms herkenbaar, maar voor een groot deel ook niet

Het boek gaf mij dan ook regelmatig wel een kleine lach op mijn gezicht. Het was soms herkenbaar, maar voor een groot deel ook niet. Met een partner, kinderen, steun van ouders en kansen die de schrijver van het boek heeft gekregen (en die hij zeker ook gepakt heeft) staat de schrijver soms ver van mij af. Ik kon de tips volgen, maar miste soms wat meer tips hoe je hiertoe echt kan komen. Iemand die erg down is gaat niet makkelijk koken, vindt niet 1,2,3 een partner en weet niet altijd onmiddellijk hoe die met geld moet omgaan. Dan heb je meer nodig dan: Gewoon aan de slag, gewoon gaan doen! Ik ben zeker fan van de zelfspot van de schrijver, maar het was ook mooi geweest als hij iets meer tijd had gestoken in de lezer daadwerkelijk meenemen in het overwinnen van moeilijkheden en jezelf aanzetten tot actie.

Ja, de schrijver doet zijn best, maar ik had het idee dat hij vooral zijn best deed om grappig over te komen. Het boek overtuigde mij daarom helaas niet. Ik denk dat de auteur meer een verteller op de vloer is dan een schrijver. De quotes bij iedere tip spraken nog het meest tot de verbeelding. Hij heeft mij daarom zeker nieuwsgierig gemaakt naar een show in het theater. Een echte bestseller zoals het boek van Matt Haig zit er alleen niet in.

Een luchtig en laagdrempelig boek

Mocht je wel zin hebben in iets luchtigs, willen lachen, nog niets weten over wat mogelijk kan helpen bij psychische moeilijkheden en hier op een laagdrempelige manier meer over willen lezen? Dan is het boek ‘How to not kill yourself’ wel wat voor jou. Maar wil je echt nieuwe inzichten om zingeving in het leven te vinden? Dan raad ik je aan om even verder te zoeken naar een ander boek.