Houdenvan

Houden van

‘Houden van’ is eigenlijk een heel ingewikkeld begrip. ‘Houden van’ betekent voor mij dat je iemand graag om je heen hebt, iemand die je heel dierbaar is en iemand die je echt niet wilt kwijtraken. Ik hou van mijn familie, vrienden, dieren en m’n vriend. Als ik tegen iemand zeg dat ik van diegene hou dan meen ik het ook echt, want voor mij zijn de woorden ‘ik hou van jou’ speciaal en die krijg je niet zomaar cadeau.

Als iemand tegen mij zegt dat hij of zij van me houdt, vind ik het heel moeilijk om te geloven en begrijp ik het ook niet. Ik snap gewoonweg niet waarom mensen van mij zouden kunnen houden. Ik gun het mezelf die liefde niet en ik vind mezelf ook niet de moeite waard. Hoe vaak mensen het ook tegen mij zeggen, ik vind het echt heel moeilijk om te geloven. Ik ben ermee bezig om het te accepteren dat mensen van mij houden en mij het waard vinden. Maar dat is erg lastig als je jezelf geeneens de moeite waard vindt of je jezelf niet eens oké vindt.

Mijn lieve mama en bonuspapa vertellen elke keer weer hoe ontiegelijk veel ze van mij houden, maar zodra wij ruzie krijgen ben ik alweer bang dat het houden van weg is. Terwijl dit eigenlijk heel krom is. Ik weet dat mijn ouders (mama en bonuspapa) altijd achter me zullen staan en altijd van mij zouden blijven houden, maar dat neemt niet het gevoel weg dat ik echt bang ben om ze kwijt te raken of dat het houden van stopt. Ik kan dan zo met mijzelf in de knoei zitten dat er gedachtes komen opspelen die ik liever niet wil hebben en dit komt puur alleen maar omdat ik bang ben dat iemand niet van me houdt.

Ik denk dat mijn angst om het ‘houden van’ kwijt te raken zeker wel een achterliggende reden heeft, maar dat is een hele pijnlijke en moeilijke situatie. Ik weet dat ik hier veel tijd in moet gaan steken bij mijn behandelopname. Ik blijf het een heel lastig en gevoelig onderwerp vinden, want wat als je ouders niet meer van je houden, waar moet je dan naartoe? Dan valt voor mij het hele kaartenhuis in elkaar.

Dit zijn allemaal hele heftige emoties die ik kan krijgen alleen maar bij het onderwerp ‘houden van’. Ik weet dat mijn brein ingewikkeld is maar het wordt met de week ingewikkelder voor mijn gevoel. Ik heb het enorm zwaar en er spelen vele negatieve gedachtes rond in mijn hoofd waardoor het erg lastig is om mijzelf onder controle te houden, maar ik moet het leven nog een kans geven.

Ik kan heel makkelijk zo neer zetten waar ik bang voor ben en welke angsten er bij komen spelen maar ik zou dit nooit bij een socio (groepsbegeleiding)  aangeven, en dat is juist wat ik moet gaan doen. Dit is één van mijn doelen: hulp vragen en mezelf geen last vinden. Op papier lijkt het allemaal alsof ik zelf precies weet hoe ik in elkaar zit en wat ik eraan kan doen. Ik kan het helaas alleen niet toepassen in de praktijk.

Ik kom vele hoge heuvels tegen op mijn weg. Ik weet dat mijn mama en bonuspapa altijd van mij blijven houden, wat ik ook doe. Nu is het aan mij de taak om dit te geloven en te accepteren, wat eigenlijk het allerzwaarst is. Ik heb nog een hele lange weg te gaan en ik merk dat ik dit ook erg zwaar vind, maar ik moet door blijven zetten.

Lieve jij, die dit leest. Weet dat er mensen zijn die van jou houden, die om jou geven en jou nooit zouden willen kwijtraken. Ik weet dat het moeilijk is om het te accepteren maar probeer het alsjeblieft een kans te geven.

Jij bent het waard om geliefd te zijn.