Houden van jezelf

Ik vond het altijd de grootste onzin dat je van jezelf moet houden voordat je van iemand anders kan houden. Nu begin ik steeds meer te begrijpen waarom ze dat zeggen. Sinds ik steeds meer van mezelf begin te houden, weet ik pas wat echt liefhebben is. Ik denk dat ik altijd een leegte wilde opvullen aan liefde die ik nooit gekend heb. Alles wat ik tekort kwam, moest ik aanvullen met iemand die dat nooit zou kunnen bieden. Oneerlijk? Misschien een beetje. Het maakte me ontvankelijk voor nieuwe misbruiksituaties. Ontvankelijk voor mensen die alleen het beste met zichzelf voor hadden. Mensen die alleen hadden geleerd van zichzelf te houden en van niemand anders. Het tegenovergestelde van wat ik gewend ben, van alles en iedereen houden tot er niets meer van me over was en er dan achter komen dat het geen liefde was.

Ik vind het lastig om te vertellen dat ik soms bewust keuzes heb gemaakt die ik nu nog steeds niet begrijp. Ik denk dat dat het meisje was dat niet van zichzelf houden kon. Het meisje dat dacht dat als ze trouwde, ze de rest van haar leven veilig zou zijn. Maar ik was niet veilig, integendeel. Ik was pas veilig toen ik de relatie verlaten had, het verdriet achter me gelaten had. Daarna leerde ik van mezelf houden. Heel langzaam, in kleine stukjes. Nu durf ik steeds iets meer van mezelf te houden en is er iemand die dat ook doet. Ook al vind ik het soms nog heel moeilijk om te geloven dat er iemand van mij houdt om mij, ondanks mijn scherven, de barsten, ondanks alle littekens die in mijn geschiedenis geschreven staan.

Er is iemand die van mij houdt. En als iemand daar mee ophoudt, dan kan ik dat altijd zelf nog. Wat ik leerde is dat ik dus écht van mezelf moest houden, ook al is het maar een beetje, om die deur op een kier te zetten om de liefde binnen te laten. Die liefde stroomt binnen vanuit alle kieren. Door hem, maar nog meer door mij.

Lees ook:

  • stoomtrein

    Als je een klein stukje van je leven uitvergroot kan je doen alsof je je hele leven op een rijtje hebt. Alsof de rails waarop je rijdt niet op het punt staan op te houden en je gaat ontsporen. Als…