meisje met hoofdpijn

Hoofdpijn door overprikkeling

Op mijn zevende leerde ik paracetamol slikken. Het bittere spul was te vies om op te kauwen, maar niks slikken was ook geen optie, dan had ik de hele dag hoofdpijn.

Op de middelbare werd de hoofdpijn dagelijkse kost. Een drukkend knellend gevoel op mijn hoofd dat al mijn energie opslurpte. Leren lukte me niet en in de klas kon ik me niet concentreren. Mijn hoofd bonkte over de les van de docent heen. Terwijl vrienden vrijdagavond feest vierden, lag ik op de bank, te beroerd om te bewegen.

Ik probeerde van alles om van mijn hoofdpijn af te komen: een bril, voldoende water drinken, ontspanningsoefeningen, fysio, alternatieve geneeswijzen, een vast slaapritme, sterkere pijnstillers; niks werkte. Ik bezocht een neuroloog maar verder dan de diagnose chronische spanningshoofdpijn kwam hij niet. Ik werd er wanhopig van, die pijn verzon ik toch niet? Hij zat er echt en belemmerde me in mijn functioneren. Ik was boos op de artsen, het voelde alsof ik niet serieus genomen werd. Het was geen migraine, dus zo erg kon het allemaal niet zijn, leken ze te denken. Ik moest gewoon meer ontspannen en me minder druk maken, dan zou het wel goed komen. Ik was ervan overtuigd dat er een fysieke reden voor mijn hoofdpijn moest zijn, andere mensen hebben ook stress, maar die hebben niet alle dagen hoofdpijn.

Eens in de zoveel weken werd ik zo ziek van de hoofdpijn dat ik dagen op bed lag. Pijnstillers werkten al een paar jaar niet meer. Geluid en licht kon ik niet verdragen en ik was te misselijk om te eten. Het enigste wat ik kon doen was de pijn uitzitten, slapen en de artsen vervloeken dat ze geen oplossing hadden.

Ik besprak mijn wanhoop met mijn psycholoog. Ze keek er niet van op dat ik last had van hoofdpijn. Pijnklachten komen namelijk vaker voor bij autisten. Ik was gewoon chronisch overprikkeld. Ik kon het moeilijk accepteren, hoe kon overprikkeling voor zoveel pijn zorgen?
Maar toen ik tijdelijk thuis kwam te zitten, merkte ik het verschil. Ik hoefde me niet door drukke schoolgangen te dringen en mijn oren waren niet constant gevuld met het geschreeuw van andere leerlingen. Er was rust in mijn hoofd en mijn hoofdpijn bleef op afstand.

Inmiddels weet ik dat overprikkeling bij mij op mijn spierspanning werkt. Mijn spieren trekken strak onder de stress en mijn hoofd begint te bonzen, samen zorgt dit voor mijn hoofdpijn. De enige oplossing is een combinatie van een prikkelloze omgeving en het loslaten van de spanning. Dat is niet makkelijk, maar samen met mijn psycholoog en een chiropractor ben ik al een eind op weg.