Trump

Hoe Trump me helpt

Ik hoor af en toe Trumps stem in mijn hoofd. Geen zorgen: het is geen psychose of zo. Het is een onderdeel van mijn therapie.

Nu denk je waarschijnlijk: huh? Dus ik zal het even uitleggen.

Ik heb een groot deel van mijn leven last van negatieve gedachten over mezelf en de toekomst. Dan hoor ik als het ware in mijn hoofd: het wordt niks met jou. Je bent ook sociaal zo onhandig. Mensen vinden je maar niks. Je hebt het weer niet goed gedaan. Enzovoorts.

Ombuigen

In therapie leerde ik wel om die negatieve gedachten om te buigen (cognitieve gedragstherapie). Het idee is dat ik voor mezelf na ga: kloppen deze gedachten wel? Kan ik op een andere manier ernaar kijken? Bijvoorbeeld: ben ik echt zo sociaal onhandig?

Soms helpt dat, maar vaak ook niet. Die negatieve gedachten zitten namelijk erg diep. Ik kan wel bedenken hoe ik mijn negatieve gedachten kan ombuigen, maar ik blijf die negatieve gedachten geloven Meestal ontstaat er alleen maar een discussie met mezelf. Zo van:

Negatieve kant: “Je bent sociaal onhandig.”
Positieve kant: “Dat is niet waar. De therapeut zei dat ik best goed weet hoe ik sociale situaties aan moet pakken. Ik ben alleen onzeker.”
Negatieve kant: “Ja, maar ik heb wel ruzie gekregen met die ene persoon, en dat was misschien ook wel omdat ik sociaal onhandig was.”
En zo gaat het nog een hele tijd door.

ACT

Daarom ben ik me in een andere therapiesoort gaan verdiepen: ACT. Het kernidee daarvan is dat je je negatieve gedachten accepteert. Bestrijd ze niet. Ga er niet mee in discussie. Dat werkt niet. Druk ze ook niet weg. Dan ga je er namelijk juist aan denken (net als: “denk niet aan een roze olifant”). Laat de negatieve gedachten er zijn. Maar doe er verder niets mee. Ga er niet op in. Neem ze niet serieus

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Die gedachte je bent sociaal onhandig moet ik maar voorbij laten gaan. Maar zoals ik al zei, die gedachten zitten diep. Het voelt alsof ik ze toch serieus moet nemen.

Trump

Steven C. Hayes geeft in zijn boek Uit je hoofd, in het leven daarom een paar tips. Eén tip sprak mij in het bijzonder aan: laat die negatieve gedachten in je hoofd klinken met de stem van je minst favoriete politicus. Dat helpt je om er afstand van te nemen.

Ik houd me wel bezig met politiek. En de politicus die ik het allerstomst en belachelijk vind, is natuurlijk Donald Trump. En dus geef ik die negatieve gedachten in mijn hoofd soms stem van Trump.

Dus nu hoor ik soms Trump in mijn zeggen: je bent sociaal onhandig. En meteen komt mijn hele wezen in opstand. Want als Trump iets zegt, zal het wel onzin zijn. Sterker nog, die vent is gewoon belachelijk. Ik moet soms bijna lachen om de dingen die hij zegt. En dus gniffel ik inwendig bijna om die negatieve gedachten in mijn hoofd, die natuurlijk helemaal nergens op slaan.

ACT is geen wondermiddel, en die politicus in mijn hoofd ook niet. Maar soms helpt het. Is die Trump toch nog ergens goed voor.