scheiding

Hoe overleef je een scheiding?

Deze blog heb ik alweer zes weken geleden geschreven. Ik ben inmiddels alweer twee opnames verder. Ook is er nieuwe en andere therapie opgestart en ontvang ik geen Intensive Home Treatment (IHT) meer, maar twee keer per week Psychiatrische intensieve thuiszorg (PIT). Hiermee hoop ik mijn leven weer een beetje op de rit te krijgen. De emotieregulatie therapie komt later. Nu eerst een beetje uit dat dal en alle zaken regelen die bij een scheiding horen.

De vraag: ‘Hoe overleef je een scheiding?’ stel ik mezelf elke dag. Elk uur en elke minuut. Ook vraag ik me af of ik wel op deze aardbodem wil blijven. Ik heb namelijk niet het idee dat ik het overleef. Ik adem, dus ik leef. Verder leef ik eigenlijk niet meer. Ik ben kapot. Ik ben mijn steun en toeverlaat van al meer dan dertien jaar kwijt. Het enige stabiele in mijn leven. De enige factor waarop ik kan vertrouwen. Zodra je hoort dat hij het niet meer ziet zitten en geen liefde meer voelt, dan zakt de grond onder je voeten vandaan. Ik kan je vertellen dat je doordraait. Dat je gek wordt en dat alles wat je in emotieregulatie therapie hebt geleerd ergens ver weg is. Je ziet maar één uitweg en dat is de verkeerde, dat weet je ergens wel, maar toch is dat het enige waar je naar smacht.

Waarom ik in deze blog op sommige delen schrijf alsof ik het aan jou schrijf, is omdat ik het niet aankan om te erkennen dat het mijn pijn is en mijn scheiding. Ergens weet ik het wel, want ik worstel er elke dag mee. Maar ergens hoop ik dat het nog goed komt. Dat hij naar me toe komt en zegt dat hij een fout heeft gemaakt en dat we daarna samen in therapie kunnen gaan, zodat we sterker worden als nooit te voren. Ik denk dat ik wel weet dat dat niet gaat gebeuren, maar god wat zou ik dat graag willen. Dan kan ik uit deze hel stappen en mijn leven weer oppakken. Dan kan ik weer verder met emotieregulatie therapie en nog meer over mezelf en mijn emoties te weten komen. Dan leer ik nog beter om met deze emoties om te gaan en wie weet verandert mijn suïcidaliteit wel in een heel erg klein mini stukje, in plaats van dat enge ding dat mijn hele hersenen overneemt.

DD F F ACBCB

Een antwoord op mijn vraag heb ik na bijna weken nog steeds niet. Ik denk dat het worstelen is met je gedachten en hopelijk winnen de goeie. Want ondanks dat de slechte nu de overhand hebben; heel ergens ver weg tussen het spinrag wil ik misschien niet dood en wil ik net zo’n leven als ieder ander. Het lastige van mijn leven met borderline is dat het erg intens is. Ik ervaar pieken en hele diepe dalen. Ik kan in beide blijven hangen. En deze keer is het weer het dal. Gelukkig heb ik goede hulp en sta ik op de wachtlijst voor een time-out opname. Allemaal dingen die het verschil misschien niet maken, maar die me er wellicht wel doorheen kunnen slepen.