pillen

Hoe mijn leven beter werd door een medicatiewissel

Vanaf augustus 2018 raakte ik in een depressie. In eerste instantie werd daar makkelijk over gedaan en werd het eigenlijk door anderen en mijzelf over het hoofd gezien. Die maanden waren voornamelijk erg zwaar door vermoeidheid, veel slapen, hangen, niet vooruit komen, soms wat wandelen, maar dat was dan vaak ook weer genoeg voor een hele dag.
Laatst sprak ik met een vriendin, die ook nog tegen mij zei ‘goh, een jaar geleden konden wij nog geen half uurtje in de stad rond lopen of je was al op!’

Nu, in november 2019, gaat het steeds meer de goede kant op! Maar daar is veel aan vooraf gegaan. De maanden van augustus 2018 tot januari 2019 waren voornamelijk met ups en heel veel downs. Zware en moeilijke momenten, soms kwam ik mijn bed weken niet uit, andere weken stond ik springend en fluitend op het werk. Wat was er toch met me aan de hand? In januari 2019 besloot ik om naar de huisarts te gaan en met antidepressiva te beginnen. Dit had niet mijn voorkeur, sterker nog, ik was hartstikke bang om eraan te beginnen.
Wat zijn de bijwerkingen, wat gaat het doen?

En die angst bleek niet geheel onnodig. Oh, wat heb ik een drempel over gemoeten om de eerste pil te nemen… maar ik deed het voor mezelf! Om mij beter te gaan voelen. De eerste weken waren zwaar. Ik was veel duizelig, heel erg vermoeid en heb zes nachten geen oog dicht gedaan. Daarna ging het iets beter en na een tijdje ging het zelfs iets té goed. Ik was heel energiek, vrolijk, en voelde me top. Na vier weken gebruik van medicatie zakte de stemming weer in en werden de dagen, weken en maanden uiteindelijk alleen maar zwaarder…

In maart 2019 kon ik starten bij de specialistische ggz en kreeg ik een intensief traject van vier maanden, drie dagen in de week gesprekken met psychologen en daarbij twee dagen sporten met een fysiotherapeut. Ze hebben geprobeerd me te helpen om weer op eigen benen te staan, maar iets werkte tegen. Al vanaf het begin dat ik de medicatie gebruikte, zei mijn gevoel dat er iets toch niet helemaal klopte. Die piek in het begin, het dal waar ik vervolgens niet meer uit kwam, de vermoeidheid die maar niet weg ging… Na een aantal keren opgehoogd en weer afgebouwd te hebben naar lagere dosis, zei mijn gevoel in augustus 2019 nog steeds dat het niet klopte en was ik er klaar mee.

Inmiddels zat ik al ruim zeven maanden aan de medicatie en het uitzicht werd alleen maar donkerder. Hoe moest ik verder? De gesprekken van het intensieve traject liepen af en ik voelde me nog steeds niet goed. Ik belde de psychiater en maakte met spoed een afspraak. Ik wilde stoppen met de medicatie, en eigenlijk per direct. Het klopte niet wat de medicatie voor mij deed, en daar was de psychiater het wel mee eens, al probeerde hij nogmaals om het toch nog eens op te hogen. ‘Nee, echt niet! Ik ga stoppen, hoe dan ook!’ was mijn reactie. En gelukkig ging hij akkoord. Ik ging stoppen met deze medicatie en kreeg andere voorgeschreven.

Of ik daar nu zo gelukkig mee was, was nog even de vraag, want natuurlijk kwam weer die angst naar boven. Wat als deze weer niet werkt? Kan ik niet beter helemaal zonder? De angst om het zonder medicatie te doen was nog groter. Ik wilde me nu echt beter gaan voelen en aangezien ik weer op een lange wachtlijst werd gezet, moest ik toch verder op eigen kracht, zonder hulp, niet wetende hoe ik dat voor elkaar moest gaan krijgen op deze manier.

Ik bouwde af van het ene middel en bouwde op het met andere middel.
De eerste weken liepen goed, ik had bijna geen bijwerkingen. Geen piek en geen dal! Ik ben er nu acht weken mee bezig en ik kan zeggen: wat ben ik OPGELUCHT dat ik mijn gevoel gevolgd heb, dat ik ben opgekomen voor mezelf. Ik merk dat ik nu echt langzaam kan gaan zeggen dat het de goede kant uit gaat, ook al zit er nog veel angst en wantrouwen dat het nog de andere kant uit kan gaan. Maar nu het beter gaat, kan ik stappen zetten die ik geleerd heb in het traject. Waar ik toen alleen maar dieper en dieper wegzakte, maak ik nu sprongen vooruit. Ik voel me stukken beter, geniet van de dingen die ik doe. Ik dans met veel plezier, ik heb mijn sociale leventje weer terug, ik heb weer meer energie en stap zonder moeite weer mijn bed uit om de dag tegemoet te zien!


Ben je op zoek naar objectieve informatie over antidepressiva? Kijk dan op antidepressiva.nl