Luchtvervuiling

Hoe mijn depressie het klimaat helpt

Huh? Wat? Waar heb je het over? Ik hoor het je nu denken. Jup, mijn depressie is eigenlijk heel erg goed voor het klimaat. Eigenlijk doordat ik een hoofd heb dat niet altijd meewerkt, ben ik stiekem juist heel erg groen bezig.

Ja maar hoe dan?

Om te beginnen. Als ik depressief in bed lig, dan lig ik daar te liggen. Ik zet de verwarming niet aan, want onder mijn stapel dekens en dekbedden is het warm genoeg. Misschien nog een hete kruik erbij om te knuffelen, maar ook dat levert een stuk minder uitstoot op dan een halve dag de kachel laten fikken. Echt waar.

Terwijl ik daar een beetje lig te liggen, eet ik ook amper. Ja, een reep chocola die voor het grijpen ligt, misschien een boterham met pindakaas als ik het voor elkaar krijg. Maar urenlang koken en daarmee uren het gas aan hebben? Nah, niet echt. Geen. Zin. In.

Douchen, nog zo’n ding. Ik lig eigenlijk wel prima in dat bed. Schoon zijn staat nu echt totaal onderaan mijn lijstje van dingen die ik doe. Net zoals de was doen, zuigen, stoffen, dweilen… Laat allemaal maar. Totaal geen energie voor. Enige wat misschien extra stroom kost, zijn de overuren die mijn laptop in mijn bed maakt omdat ik de hele dag als een zombie wat filmpjes online kijk.

Het gaat nog verder

Ik ben regelmatig depressief en heb het halen van een rijbewijs maar totaal opgegeven. Het is niet dat ik geen serieuze poging heb gedaan, absoluut wel. Maar na tachtig lessen en twee examens heb ik besloten dat de fiets een beter vervoermiddel voor me is. Moet ik verder weg, pak ik de trein, allemaal een stuk minder vervuilend dan die auto.

Door de depressies kan ik ook minder werken en heb ik al jaren een inkomen zo rond het sociaal minimum. Niets te klagen overigens, maar om nou te zeggen dat ik geld over heb? Nee, dat totaal niet. Dus geen geld voor nieuwe rommel, geen geld voor stapels nieuwe kleren die na een jaartje de bak in gaan, maar juist veel rommelmarkten, tweedehandswinkels en marktplaats.

Geen geld over is ook geen vakantie naar de zon. Of geen vakantie naar de Spaanse zon. Ik ben nu vijf jaar niet het land uit geweest. Ik klaag niet, het is wat het is en gelukkig heb ik een balkon op het zuiden, dus dat bruinbakken kan gewoon lekker thuis. Om het nog beter te maken: geen overburen, bovenburen of buren in het algemeen die me aan zitten te staren als ik in mijn bikini met melkflessen naar buiten kom wandelen. Oude matras op de grond en het ligt lekkerder dan welk strandbed dan ook.

Dus ja, mijn depressie is goed voor het milieu

Geen auto, geen vakanties met het vliegtuig, als ik echt ziek ben, lig ik gewoon lekker in mijn bed te liggen en – om het helemaal af te maken – geen kinderen in mijn geval, ik geloof (naast eigen voortplanting en dat het natuurlijk allemaal heel erg leuk is enzo) ook de grootste belasting voor het klimaat die een mens kan voortbrengen. Niets van dat alles. Ik hou het gewoon veilig thuis met de kat en een boterhammetje met pindakaas.