“hoe gaat het met je?”

“Hoe gaat het met je?”

Misschien ken je het wel. Je hebt een niet zo heel fijne dag. Eigenlijk zit je er best wel een beetje doorheen. Juist op die dag krijg je regelmatig de vraag: “hoe gaat het met je?”. 

Wat doe je?

Zelf vind ik dit op deze momenten een heel vervelende vraag, terwijl ik op hetzelfde moment ook zo verlang naar contact en te kunnen zeggen hoe het daadwerkelijk met mij gaat. Meestal komen de standaard antwoorden uit mijn mond: “ja, prima”, “wel oké” of “zijn gangetje”. Mensen die mij een beetje kennen weten aan de hand van deze antwoorden al hoe het daadwerkelijk met mij gaat. Daar blijft het dan bij, of ik krijg een sarcastisch “ja, ja” terug. Mocht iemand er wel op doorgaan, dan kan ik de waarheid nog regelmatig omzeilen.

Eerlijk zijn, mijzelf kwetsbaar opstellen en contact met anderen hebben is iets waar ik erg naar verlang. Maar de angst voor contact heeft nog vaak de overhand. Soms is de spanning niet te verdragen. Ik vind mezelf het dan al helemaal niet meer waard om te geven wat ik zo erg nodig heb. “Hoe stom kan je zijn?”, “Nu heb je weer je kans verkeken”, “Je kan ook helemaal niks” zijn dan de gedachten die de kop opsteken.

En dan?

Daarna komt pas het besef hoe streng ik ben voor mezelf en hoeveel ik mezelf daarmee ontneem. Ik heb immers geleerd om lief te zijn voor mezelf, want het zal me niet aan komen waaien. Dus, als ik die hele negatieve cyclus ben doorgegaan, soms meerdere malen, en ik heb door dat ik dat aan het doen ben, raap ik mezelf op en ga ik contact zoeken. Contact met diegene die op dat moment het veiligst aanvoelt. En….ik mag daar trots op zijn.

Natuurlijk, het voelt nog steeds heel spannend en kwetsbaar. Toch weet ik dat die stappen nodig zijn om uit de zo vastgeroeste patronen te komen. Het is de enige manier. Dit zal altijd een aandachtspunt blijven, maar als ik het bijltje erbij neerleg ben ik straks helemaal alleen. Dan is er zelfs niemand meer die vraagt: “hoe gaat het met je?”.

Lees ook:

  • pexels photo 265667

    Het werk. Ik denk dat ik dit een van de meest lastige plekken vind om open te zijn over mijn psychische wantoestanden, zoals ik mijn aandoening noem. In het verleden, twaalf jaar geleden om precies te zijn, heb ik al…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.