Hey het is oke

‘Hey, het is oké’ – maak angst bespreekbaar

Ik kan letterlijk bang zijn voor zo ongeveer álles en dat gaat verder dan een beetje piekeren. Mijn lijf bevindt zich op die momenten in een stand van paraatheid die meer past bij bijna overreden worden op een kruispunt of in een kooi vol hongerige leeuwen moeten stappen.

Mijn alarmsysteem is verstoord

Angst is voor mij eigenlijk totaal irrationeel, in mijn hoofd wéét ik dat er geen gevaar is, maar de lichamelijke signalen en mijn piekerende gedachten zijn dusdanig sterk dat ik vaak met lege handen sta en niet acuut iets kan doen om het op te lossen. Ik heb geleerd om het gevoel te verdragen, om uit te pluizen waar de angst vandaan komt of waarom mijn gedachten zo op hol slaan en om dwars door de angst heen tóch dingen doen. Dat laatste voelt nog steeds alsof ik doelbewust op gevaar afga en dat is knap lastig. Hoe dichter ik me bij het ‘gevaar’ begeef, hoe harder de alarmbellen afgaan en hoe lastiger het is om tóch door te zetten. Het maakt het ook lastig om te kunnen beoordelen wanneer je nou écht angst zou moeten voelen en wanneer niet. De raadgevende functie van het alarmsysteem is voor mij ook verstoord, merk ik, dat ‘ding’ gaat immers altijd af… Dus wanneer moet je er nou wél wat mee? Knap lastig dit soms en het is ook niet iets wat één-twee-drie weer verdwijnt. Het kan enorm toenemen als ik bijvoorbeeld moe ben, het druk heb of gestrest ben.

Ik kan het gevoel niet sturen

Ik snap het altijd wel als mensen zich verwonderen over waar ik allemaal bang voor ben. Natuurlijk is het overbodig, dat zie ik zelf ook wel, maar het hele ding is dus dat ik het gevoel niet met wilskracht voor mezelf kan wegnemen. Het komt op en het zwakt vanzelf weer af, maar ik heb daar minder zeggenschap over dan ik zou willen. Daarom is het ook zo fijn als het er gewoon mág zijn. Ik kan namelijk niet helemaal sturen of het er wel of niet is, maar als het er wél is en het er óók nog eens niet mag zijn of weggepraat wordt onder het mom van ‘er is toch geen gevaar, maak je niet zo druk’ dan is dat een extra zorg erbij. Want: ik heb een gevoel/ gedachte waartegen ik machteloos sta, wat an sich al heel heftig en vervelend is om te hebben, waarvan ik óók nog eens moet zorgen dat mensen het niet zien omdat ze er zich misschien geen raad mee weten!

Ik hoop dat de campagne aanslaat

Ik zou echt zó opgelucht zijn als ik het gewoon zou kunnen zeggen als ik weer eens enorm last heb van angst. Bij vrienden, op mijn werk, misschien zelfs in de supermarkt. Dat neemt die last van het niet durven laten zien en het willen verbergen al weg en maakt dat de angst ook weer een stuk sneller kan gaan liggen. Het maakt me bovendien ook nog eens minder eenzaam en alleen in mijn ervaringen. Het zorgt ervoor dat ik open kan zijn, waardoor ik waarschijnlijk ook nog eens een betere vriend, werknemer, supermarktklant ben. Een win-winsituatie! Vandaar dat ik hoop dat de campagne ‘Hey, het is oké’ van het Ministerie van VWS zal aanslaan. Ik weet zeker dat het mij, en veel anderen die te maken hebben met angst of paniek, letterlijk en figuurlijk meer lucht zal geven.

Lees meer over de campagne Hey, het is oké op de website of in dit artikel in het AD.

Lees ook:

 • hey het is oké

  In een opwelling heb ik verzonnen dat ik op de dag van de lancering van de 'Hey, het is oké' najaarscampagne (om depressie, angst- en paniekstoornissen bespreekbaar te maken) een blog wilde publiceren. Dus zo gezegd, zo gedaan. Althans, dat…

lees meer

5 reacties

 1. Meestal ben ik niet zo van de campagnes, maar deze raakt me. Ik denk dat dat vooral is omdat ik zelf ook nog steeds liever niks zeg over angsten. Depressief? Ja, daar hebben de meeste mensen wel begrip voor. Maar angst? Daar lijken veel mensen nog steeds van te denken dat je dat even met een knopje kunt uitschakelen. Die angst is toch niet nodig? Nee, precies, dat weet ik, daarom vind ik het ook zo erg.
  Dus ja: ik ook.
  En dank, je hebt het geweldig verwoord.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Is er een behandelaar in de online zaal?

 2. Ik vind het heel erg goed dat deze campagne er is! maar ik vind het wel heel erg lastig om het de delen met de buitenwereld. Een paar jaar geleden was dit ook met de depressie, maar ik heb het gevoel dat daar wel meer openheid voor is gekomen en ook meer begrip. Mede door de campagne? ja ik denk het wel. Dus laten we hopen dat hiervoor ook meer begrip en openheid komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.