angstig meisje

Het voelt echt

Elke keer dat mijn lichaam reageert vanuit angst voelt het echt. Het voelt echt alsof ik geen lucht meer krijg. Of misschien gaan we vandaag voor het gevoel van flauwvallen, net zo echt, maar vreemd genoeg blijf ik staan. Het voelt echt alsof mijn hart ermee zal stoppen, ook al zou ik ondertussen beter moeten weten.

Minstens elke week, vaak elke dag, als ik pech heb een paar keer per dag, krijg ik angst vanuit hyperventilatie. Ik neig ernaar ongemerkt te snel of oppervlakkig adem te halen. Door de lichamelijke sensaties rol ik met gemak door naar een welbekende paniekaanval. Maar zeker door het ongemerkte gedeelte is daar altijd de twijfel. De ‘wat als’. Wat als er nu wel echt iets ergs aan de hand is? Want het voelt zo echt.

Ik zou ondertussen beter moeten weten. Hoe vaak is het nodig om een paniekaanval te hebben tot het duidelijk is dat ik niet mee hoef te gaan in de angst? Dat ik de angst kan accepteren, zoals anderen zo mooi adviseren?

De werkelijkheid is dat de angst mij enorm beperkt. Bij alles wat ik doe ben ik op mijn hoede en gewapend met oxazepam. Het kleurt mijn leven zwart en grijs op plekken waar ik liever heldere kleuren zie met een vleug zonlicht. Ik wil genieten, ik wil de wereld in. Maar de greep van de angst voelt te echt.

Soms durf ik wat hoop te hebben. Ik heb therapie die verder durft te kijken dan symptoombestrijding, ik heb plannen om de wereld in te willen gaan. Voor mijn gevoel is herstel een erg langzaam proces. En helemaal niet zo leuk. Ook niet zo duidelijk en al helemaal niet linear.

Het voelt zo echt.
En eigenlijk is het ook hartstikke echt. Mijn lichaam en geest geven aan dat er iets moet veranderen. Alleen de vertaling is een beetje defect. Maar lief lichaam en lief koppie, ik doe zo hard mijn best. Wil je het mij iets makkelijker maken? Dan doe ik mijn best om beter te luisteren naar wat ik nodig heb.