Het randje van de afgrond

Het randje van de afgrond

Let op! Deze blog gaat in op suïcidaliteit. Zorg voor jezelf en lees deze blog niet wanneer je denkt dat dit niet goed voor je is. Neem contact op met Sensoor als je behoefte hebt aan een gesprek. Heb je suïcidale gedachten? 113 geeft je meer informatie over hoe je hiermee kunt omgaan.

Ik heb op het randje van de afgrond gestaan. Ik heb naar beneden gekeken en geprobeerd de bodem te zien. Ik heb met mijn tenen over de rand gekruld gestaan en mij voorgesteld hoe het zou zijn als ik erin zou springen. Hoe zou het zijn, hoe zou het voelen? Ik heb er lang en hard over nagedacht, over wat er zou gebeuren als ik de afgrond in zou springen. Ik dacht na over alles dat ik niet meer zou moeten van mezelf. Ik dacht na over alles dat ik niet meer zou hoeven voelen en niet meer zou doen. Ik dacht na over de opluchting en de rust, de eeuwigdurende rust.

Ik dacht ook na over wat ik niet meer zou kunnen doen, over wat ik allemaal zou missen. Ik dacht na over wie ik zou missen en wie mij zouden missen. Ik dacht na over wat mijn stap de afgrond in zou betekenen voor het leven van de mensen om mee heen. Ik kon het niet.

Ik kan niet de verantwoordelijkheid dragen voor de pijn en het verdriet dat de anderen zullen hebben. Hoe depressief ik ook ben, ik realiseer me dat ik met een stap in de afgrond mensen een enorm verdriet doe. Ik mag het niet. Ik kan het niet. Ik doe het niet.

Ik vind het moeilijk dat die kans op rust voor mij een gesloten boek is. Het is een uitweg minder, ik zal het met mezelf moeten doen, potentieel nog heel lang. Soms doet het me verdriet, soms maakt het me wanhopig. En soms, soms geeft het me de kracht om te proberen iets van mijn leven te maken. Want als ik er dan toch ben, kan ik er maar beter het beste van maken.

Lees ook:

 • Verdrietigmeisje

  In november 2017, op een hotelkamer in New York, drong het tot me door dat mijn depressie veel erger was dan ik besefte. In eerste instantie ging ik al met een leeg en somber gevoel…

 • Ik vind depressie stom

  Ik houd heel erg van kracht en optimisme en licht in duisternis, dat soort dingen. Het hoeft niet alleen maar positief en ik moet wel geloven wat iemand zegt. Of er moet iets moois besloten…

 • Meisje in het donker

  Ik ga slapen. Ik nestel me in een bolletje in de foetushouding. (Ik denk dat ik graag in mama's buik zat.) Vijf minuten later draai ik me, bolletje check. Foetushouding check. Zo val ik uiteindelijk…

1 reactie

 1. Ik ben blij om te lezen dat je ervoor gekozen hebt het niet te doen, al begrijp ik ook dat het voor jou voelt als ‘een uitweg minder’. Ik hoop dat het je uiteindelijk lukt om op een andere manier een soort van rust te vinden in het leven. Goed dat je erover schrijft!

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.