Het is goed zonder alcohol

Daar gaan mijn emoties weer. Op en neer, op en neer. Vorige week kreeg ik een knorrig en moe gevoel. Ik vroeg me af wat er mis was. Ik vroeg me af of ik een tekort aan ijzer had. Of ik hormonaal was. Ik realiseerde me dat het waarschijnlijk gewoon een normale ‘vermoeide’ en slechte stemming was, die werd versterkt door het feit dat dat ik niet kon ontsnappen met een lekker glas wijn (of tien).

Het hielp niet dat mijn vriend een biertje had. En toen een witte wijn. En toen een rode wijn. En toen weer een rode wijn. Sorry. Maar het bleef me confronteren. Daar stond het glas naast de bank. Daar stond het glas naast de computer. Zucht.

Ik probeerde mijn stemming te voelen. Hem echt te hebben. Voorbij te laten gaan. En ik stapte om 19.09 uur in bed. Met Netflix aan en mijn nieuwe mooie witte katoenen nachthemd.

De dag erna voelde ik de hele dag voor me uitstrekken. En de avond, want vriendlief ging uit. Ik heb een lijst gemaakt om de dag door te komen:

 • Herinner mezelf er de hele dag aan hoe geweldig en sterk en bewonderenswaardig ik ben door het opgeven van de drank
 •  Ga boodschappen doen in de supermarkt. Gekristalliseerde gember, quinoa, verse basilicum.
 •  Draag een jurk met een riem om mijn middel en eet niet te veel.
 • Maak het huis net schoon genoeg om me goed erover te voelen.
 • Werk een beetje aan mijn scriptie om me goed te voelen over mijn studie.
 •  Kijk Netflix.
 • Begin met het maken van een lijst voor Kerstmis. Kijk online voor wat decoraties.
 •  Ga langs bij familie speel met mijn nichtjes. Kijk naar hun gezichten en vergeet niet dat dit hun kindertijd is.
 • Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: “Melany, je kunt het.”
 • Ga nuchter op het kussen liggen aan het eind van de avond en slaap lekker.

Vandaag voelde ik me alweer een stuk beter. Nog even en ik ben alweer vijf maanden nuchter. Mijn zus zei tegen mij: “Denk je dat je ooit nog eens zult drinken, over tien jaar ofzo?” en ik zei: “Nee, ik zal nooit meer alcohol drinken.”

Ik kon haar hersenen horen kraken om dat concept te proberen te begrijpen en te doorgronden, een leven zonder alcohol. Ze kan het zich niet voorstellen. Ik zal het levende bewijs zijn dat je volledig nuchter kunt leven. Ik zal het iedereen laten zien. Ik heb echt het gevoel dat dit het leven is dat bij me past.

Ik weet dat er momenten zullen zijn dat ik een triest ben en lijstjes moet maken om de dag door te komen, maar ik weet ook dat die tijden voorbij zullen gaan en dat het grootste deel van mijn leven verbazingwekkend zal zijn zonder mezelf te verdoven met drank.

Ik weet ook dat alles net zo leuk en geweldig is zonder alcohol. Een cafétafel naast het water in de lentezon, een schaaltje knabbels en een drankje is net zo leuk als het drankje bestaat uit frisdrank en limoen.

Een geweldig feest is een geweldig feest omdat het een geweldig feest is, niet omdat ik dronken ben. En een saai feestje zal altijd een saai feestje zijn, hoeveel ik ook drink.

Stress gaat niet weg met zes glazen wijn, het verstopt zich tot ik weer ontnuchterd ben en springt dan op: ‘Ik ben nog steeds hier! Nu heb je behalve mij ook een kater en je schuldgevoel!’ Hetzelfde geldt voor verdriet, boosheid, pijn en rouw.

In feite hadden die emoties een geheime kamer in mij en ze hielden ze daar vroeger een privéfeestje terwijl ze wachtten tot ik weer nuchter was. Ze bedachten hun aanvalsstrategie, ‘we overvallen haar om 4 uur ‘s nachts  als ze opstaat om naar de wc te gaan en zorgen dat ze de rest van de nacht wakker ligt’.

Ik heb ze nu voortdurend bij me, ze kunnen zich niet verstoppen, ze kunnen geen strategieën verzinnen, en ik raak eraan gewend dat ik ze in de buurt heb. Het is goed, weet je. Het is goed.

Lees ook:

 • Ik ben een probleemdrinker

  Ik herinner me de eerste keer dat ik ooit dronken werd. Het was op het strand bij ons vakantiehuis en ik was waarschijnlijk 15 of 16 jaar oud. De buurtkinderen en ik dronken een of ander gesuikerd alcoholisch drankje. Die…