Het eeuwige masker

Zou het dan echt zo zijn? Is er niemand die ziet dat er achter mijn gezicht en woorden zoveel meer speelt? Is er niemand die het lef heeft om door te gaan wanneer opgeven zo dichtbij is? Is er niemand die mij het gevoel kan geven dat ik het waard ben om te genieten van het leven?

Al die vragen… Ze blijven onbeantwoord, maar ik zou zo graag een antwoord willen. Ik heb een beste vriendin van goud, ik heb een paar familieleden die onvoorwaardelijk van mij houden… Maar ook deze mensen kijken niet verder dan mijn woorden, mimiek en lichaamshouding. Als je vier keer vraagt of het wel goed gaat, blijf ik toch wel elke keer ja zeggen. Want ik weet niet wat ik voel. Emoties genoeg, waarschijnlijk te veel, waardoor ik vaak niet begrijp wat er allemaal in mijn hoofd omgaat. Weet je wat ik merk aan mezelf? Dat ik ergens zo onwijs krachtig ben en zoveel doorzettingsvermogen heb, maar dat dat gewoonweg niet tot uiting komt of zo. Nou ja, het komt wel tot uiting, maar ik zie het als overlevingskrachten, terwijl ik er zoveel meer mee zou kunnen bereiken.

Heeft dan niemand het lef om door te gaan wanneer ze eigenlijk willen wegrennen of de hoop opgeven? Deze vraag gaat zo vaak door mijn hoofd… Zal er ooit iemand zijn die z’n weg weet te vinden over die hoog opgebouwde muur? En ja, ik weet het, het klinkt vast overdreven. Maar helaas is dit niet het geval, menig mens word afgeschrikt door die muur. Maar ligt dit aan mij? Of aan hen? Ligt dit aan het feit dat ze snel opgeven? Of ben ik echt een blok beton? Ik kan eeuwig doorgaan met vragen als ik het hier over heb. En weet je wat er nu gebeurt? Ik voel spanning in heel mijn lichaam. De duiveltjes schreeuwen weer, ze vinden dat ik het niet waard ben, ze vinden dat ik de moed moet opgeven, dat ik alleen zal zijn binnen mijn muren. Het voelt alsof ik wil schreeuwen, maar er komt geen zinvol woord uit mijn mond.

Ugh, dat eeuwig willen genieten van het leven…. Weet je wat ik dan doe? Ik ga me laten tatoeëren, mijn uiterlijk veranderen, en mijn masker zo maken dat het lijkt alsof ik geniet van het leven. Maar heel diep van binnen wordt dat ‘rode’ hart langzaamaan ‘zwart’. Vanaf kleins af aan kan ik al niet genieten, ik ervaar constante spanning, alsof er iets ergs kan gebeuren. Als ik vroeger (en nu nog) een cadeau kreeg, kwam ik heel nonchalant over en heel verwend. Ik heb mezelf moeten aanleren om enthousiast te reageren, maar weet je? Ik voel het niet. Ik word er niet enthousiast van. Wel waardeer ik het enorm als ik iets krijg, het voelt alsof er dan dus toch aan mij gedacht word. Maar goed, dit was even off road. Bestaat intens genot? Want ik weet het niet hoor. Soms denk ik echt anders dan de mensen om mij heen, maar ik heb er de kracht niet meer voor om mezelf steeds te moeten verdedigen of verantwoorden waarom ik reageer en ervaar zoals ik doe.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!