meisje met hoepel

Het cirkeltje is rond

Daar sta ik dan… Met mijn koffertje, op naar een nieuw avontuur. Na lang wachten is het eindelijk zover. Ik wilde een tijdje terug de moed opgeven. Ik had mijn behandelaar gemaild dat ik geen opname meer wilde. Het wachten op een opname was het mij niet meer waard, mijn motivatie was gezakt, was weg. Ik was niet meer diegene die bij de intake vol overtuiging zat te vertellen hoe ik het allemaal oké ging doen in de opname, hoe ik wilde veranderen. Hoe ik de eetstoornis aan wilde pakken, hoe ik er doorheen zat.

Nee, toen ik mijn behandelaar mailde was ik teleurgesteld, boos, gefrustreerd dat het zolang duurde. Dat je maanden en maanden moest wachten op een opname. De dag erop kreeg ik een belletje, anoniem. Het was de instelling van de intake. Dat ik over een paar weken al mocht komen voor opname. Ik schrok enorm, had de goden verzocht om een dag eerder.
Maar vooral de eetstoornis schrok. Nu moest ik, ik moest veranderen, terwijl mijn motivatie tot onder het nulpunt was gezakt. Ik werd even gek in mijn hoofd. Ondertussen probeerde ik mezelf te relativeren en te kijken waarom ik mij aangemeld heb.

De dag brak aan en ik ging in opname. Een nieuwe kliniek , nieuwe mensen, nieuwe regels. Een specifiek beleid voor mij. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik werd letterlijk stilgezet, wat zo naar voelde. Iets wat misschien nodig leek, maar uiteindelijk tegen me werkte. Ik viel lichamelijk zo hard terug maar leerde wél de basistechnieken van een eetstoorniskliniek, namelijk eten. Een structuur, leren om weer ‘normaal’ te eten. Wat voor mij een cirkeltje rond maakte. Iets waar ik al jaren naar zocht. Een cirkeltje, in plaats van een vierkant waarin ik alle kanten op viel.

Na vier weken zette ik een punt achter de opname, dit was ook een deel van hun advies bij de intake. Ik heb de basis geleerd, nu was het nodig om het cirkeltje door te zetten. Hoe moeilijk ook.

Lees ook:

  • Sluipmoordenaar

    Het gaat niet over eten, over gewicht, uiterlijk. Het gaat niet om de calorieën of het eindeloze sporten. Het gaat niet over de weegschaal of het meetlint. Het gaat niet over mooi gevonden worden, er…

  • Oorlogje voeren

    Al zo lang ik mij kan herinneren heb ik problemen met eten. Deze problemen werden officieel toen ik tien jaar geleden een jaar in de grote stad ging wonen. Of het nu inhoudt dat ik…

  • eat 2330850 960 720

    Honger: Trek. Zin in eten. Behoefte. Eetlust. Verlangen. Wikipedia heeft het over een biologisch signaal van je lijf dat er een glucosedaling in de lever is. Veel mensen denken niet over honger na. Ze voelen…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.