persoon die zich verbergt

Het bekende masker

Vele mensen kennen mij als de vrolijke Bo die altijd sociaal is en vaak lacht. Vroeger was deze Bo ook echt gemeend en was het niet een rol waarin ik kroop. Alleen is het nu helaas anders. Ik laat de omgeving vaak een vrolijk iemand zien terwijl ik van binnen kapot ga. Mijn depressie heeft van mij een totaal ander persoon gemaakt, een persoon die niet meer wil lachen, die nergens geen zin meer in heeft en die het liefst alleen maar in bed wil liggen of juist helemaal niks voelt.

Ik heb mezelf al jarenlang aangeleerd hoe ik de de vrolijke Bo kan zijn zonder dat mensen door hebben dat het slecht met me gaat. Ik mag van mijzelf niet laten zien dat ik mij slecht voel want ik wil niet dat mensen denken dat ik een aandachtszoeker ben en ik wil anderen mensen echt niet tot last zijn.

Een masker opzetten in de buitenwereld kost echter erg veel tijd en energie waardoor ik na sociale gebeurtenissen altijd even bij moet komen omdat ik weer het bekende masker heb opgezet. Dit is een masker wat jaren lang is gebruikt, waardoor het is vastgeroest. Ik wil zo graag de Bo zijn zoals ik mij voel maar het lukt mij niet, hoe graag ik het ook wil.  Ik moet de cirkel gaan doorbreken dat ik niet altijd de vrolijke Bo hoeft te zijn, dat mensen ook wel eens aan mij mogen zien dat het niet lekker gaat.

Alleen dit is een hele lastige taak. Als ik moet kijken naar hoe ik mij voel is zeker 75 procent slecht. 20 procent is oké en de echte Bo, de vrolijke Bo die echt geniet is echter maar 5 procent aanwezig. Ik weet dat mijn depressie hier echt invloed op heeft wat erg lastig is, want wat kan een depressie toch super zwaar zijn, een depressie gun je echt niemand.

Ik wil zo graag mijn masker afzetten zodat ik mijn energie in de therapie kan steken alleen is dit niet 1, 2, 3 opgelost, helaas. Een masker opzetten kost veel meer energie dan het laten zien hoe jij je eigenlijk echt voelt. Mensen kunnen je tenslotte ook veel beter helpen als je de echte ik laat zien. Ik moet mensen gaan leren vertrouwen. Ik wil echt wel beter worden alleen het is echt heel zwaar. Ik wil ook weer mijzelf terug vinden en dat hoop ik ook echt te leren in deze opname. De vrolijke Bo die weer terug is, dat zou toch fijn zijn.

Ik weet dat veel mensen een masker opzetten maar alsjeblieft, laat je masker vallen en laat je echte ik zien. Alleen op die manier kan je geholpen worden. Je mag hulp vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte maar een teken van sterk zijn. Onthoud deze zin alsjeblieft heel erg goed. Weet dat je gewaardeerd wordt om wie je bent. Of je nou depressief bent of een echte levensgenieter, het maakt niet uit, zolang je maar de echte ik laat zien. Samen sta je namelijk veel sterker dan alleen. En vallen is echt niet erg zolang je maar niet blijft liggen. Show the world who you really are.