vrouw alleen

Het begin van mijn postpartum depressie

De bevalling

Mijn postpartum depressie begon in mijn ogen al tijdens de bevalling. Ik zeg expres ‘in mijn ogen’ want ik heb andere verhalen gehoord. Dat het later kwam, na een week of twee. Maar het is mijn verhaal en ik schrijf zo goed mogelijk vanuit mijn herinneringen. 

Tijdens de bevalling voelde ik me in de steek gelaten, niet gesteund en erg alleen. Het was midden in de nacht en ik was helemaal alleen in een hele grote verloskamer in een bed. Ik kon niet bewegen door alle apparatuur waar ik op aangesloten was. Daarnaast had ik manlief naar huis gestuurd om nog even wat te slapen voordat ‘s morgens de weeënopwekkers werden gebruikt.

Maar de kleine man was eigenwijs en wilde ‘s nachts de wereld al zien. Na een uurtje of drie weeën opvangen, heb ik mijn man gebeld en die was supersnel in het ziekenhuis. Alsof ik alleen met mijn ogen knipperde. Misschien dat het kwam omdat ik ook aardig wat kwijt ben vanaf dat moment. Ik herinner me de intense pijn, mijn doodswens en de leegte nadat mijn zoon op mijn buik werd gelegd. Ik kreeg geen warm gevoel en op de foto’s is ook wel te zien dat er niet echt een glimlach meer vanaf kon bij me. We waren eindelijk een gezinnetje en eindelijk mochten we hem bewonderen en ik voelde weinig tot niets. Of ik kan het me niet meer herinneren. Dat was het begin van een hele lange zware en helse weg. 

Rollercoaster

Vanaf de geboorte jump je met z’n 3 een rollercoaster in en daar kom je voor een lange tijd niet uit. Het is voeden, verschonen, slapen, voeden, verschonen, slapen. En dat 7 tot 8 keer per 24 uur. Je slaapt maximaal 2 uurtjes per keer. En dan hopen dat je kind nog iets langer slaapt zodat wij ook even wat extra minuutjes meepikken. Overdag was de kraamzorg er en ‘s nachts was alles weer ons domein. Ik herinner me de gigantische weerstand en een heel naar gevoel als onze zoon begon te huilen en honger had. Ik wilde hem hier niet. Ik wilde slapen en al helemaal niet voor hem zorgen. Daarom is de borstvoeding na een week ook stopgezet. Ik begon me steeds slechter en afstandelijker te voelen. Gelukkig heeft de verloskundige tijdens haar bezoeken uiteindelijk ervoor gezorgd dat via de POH bij de huisarts er een intake gesprek kwam voor intensieve thuishulp vanuit de GGZ.

De psychiater 

Ik kreeg een telefoontje dat er een behandelaar voor een intakegesprek langskwam. En misschien kwam er een psychiater mee. ‘Psychiater?’ dacht ik, ‘ik ben toch niet gek? Wat moet die hier nou doen? Er is niets aan de hand. Ik voel me alleen niet heel fijn maar dat gaat wel weer weg.’

Binnen een kleine vier weken na de bevalling werd ik bekend met de GGZ. Tot dit moment heb ik nog nooit te maken gehad met de psychiatrie. Het was dus allemaal super spannend. Tijdens het intakegesprek was het de behandelaar en psychiater al snel duidelijk dat ik een postpartum depressie had. Ze startten een traject op voor intensieve hulp thuis en zo zag ik elke dag een psychiatrisch verpleegkundige thuis. 

Opnames

In de zeven weken dat de hulp thuis er was werd ik steeds slechter. Alles werd donkerder en ik wilde niets meer. De antidepressiva sloeg (nog) niet aan en ik kon niet meer thuis zijn. Daarom werd er een gesprek met de crisisdienst gepland en gelijk na het gesprek kwam er een crisisopname van één nacht. De dag erna hadden we een gesprek met een aantal psychiaters en m’n behandelaar. Het advies was om een moeder-kindopname te doen omdat dat het beste was voor de band tussen mijn zoon en mij. Met mijn rug tegen de muur heb ik deze beslissing gemaakt.

Daarna zijn we door naar het ziekenhuis gegaan voor de intake. Uiteindelijk ben ik daar 15 weken opgenomen geweest zonder echt resultaat. Ik moest elke dag voor mijn zoon zorgen en hem dus zien. Ik denk dat dat wel goed is geweest. Verder had ik zoveel weerstand tegen de opname en hoe verder de tijd verstreek, hoe meer ik besefte dat ze me echt niet konden helpen. Na die 15 weken ben ik overgeplaatst naar een kliniek in de buurt. Mijn zoon ging rond die tijd naar huis want hij was alweer een half jaar oud. Uiteindelijk heb ik nog 5 weken in de kliniek verbleven met heel veel oefenen met naar huis gaan. Ik bouwde mijn verlof op tot de dag van vertrek. Het was toen 13 juni 2018. De rest van mijn ervaring in de psychiatrie wil ik voor een volgend blog bewaren. 

Onze zoon

Ondertussen was ons kind alweer een half jaar oud en was hij naar huis gekomen. Mijn man zorgde volledig voor hem. Hij was toen een lekker mollig ventje die de wereld wel interessant vond. Hij kreeg z’n eerste fruithapje en leerde elke dag wel bij. Ik had heel veel moeite met om in zijn nabije omgeving te zijn. Ik wist niet goed wat ik moest doen en als ‘ie ging huilen was ik nergens te bekennen.

Ik voelde me zo ontzettend schuldig tegenover dat onschuldige ventje. Ik ben zijn mama maar ik raak in paniek als hij huilt. Zo waren er nog veel meer gedachten. Gelukkig kreeg ik weer intensieve thuis hulp zodat ik wel kon praten en m’n ei kwijt kon. Goed praten had ik het afgelopen half jaar wel geleerd. Zo fijn was dat. Ik keek soms uit naar de gesprekken om zomaar even te ventileren of kunnen praten als ik alles nog wat donkerder zag dan ik al deed. 

EDBC EED BC F AFCB
Schrijfsels van Denise