Herkenning

Herkenning

Ik vind zo ontzettend vaak herkenning in de blogs op dsmmeisjes, dat ik aan die herkenning begin te twijfelen. Ik reageer daarom steeds minder. Al die dingen herkennen, dat kan toch niet waar zijn?!

Ik had het ook op mijn dagbehandeling. Herkenning in anderen en twijfel aan mezelf. Trek ik gewoon alles naar me toe en projecteer ik verschrikkelijk? Of herken ik gewoon echt veel, omdat mijn brein al heel wat afslagen heeft uitgeprobeerd? Soms denk ik het één, soms het ander. Voor beiden is iets te zeggen.

Borderline schijnt behoorlijk breed te kunnen zijn. Dankzij verschillende therapieën heb ik erg veel over mijn denken en doen geleerd. Ik heb vervolgens weer nieuwe copingmodi ontwikkeld die me heerlijk in mijn comfortzone kregen. Daarom werkt schematherapie ook zo goed voor me, het is  overzichtelijk, zodat ik makkelijker tot de kern kom. En ja, van de kern uit heb ik al heel wat routes uitgeprobeerd. Dus herken ik die routes ook vaak bij anderen.

Maar projecteren is ook een heel reëele mogelijkheid. Dan denk ik dus alleen patronen te herkennen en pik ik andermans ellende om mezelf een beter gevoel te geven. Bla bla bla, ik wordt moe van mezelf. Het is de hoogste tijd dat mijn therapie weer gaat beginnen. Daar zullen ze me wel de goede kant op sturen.

Volgende week is het tweede deel van mijn zoveelste psychologische onderzoek. Ze zijn er nog niet uit hoe ik in elkaar steek. Ik pas een vrij divers spectrum toe. Daaruit maak ik toch op dat ik inderdaad veel zou kunnen herkennen van verschillende mensen. Bij de laatste schematherapie moedigden ze me aan om de herkenning te delen. Ze werkten bijna alleen met modi, en mijn nieuwe deeltijdgroep gaat dan ook weer meer in op schema’s. Ben benieuwd wat dat voor me gaat betekenen.

Ongetwijfeld…

…Herkenning…

ik ben er soms zo klaar mee! Ik wou dat ik eens wat vaker dacht: “nee, totaal geen idee waar je het over hebt!”

Lees ook:

  • In voorgaande blogs heb ik afzonderlijke schema’s besproken. Helaas is het niet zo overzichtelijk dat je op zondag last hebt van schema A, op maandag van schema B enzovoort. In korte tijd kunnen er heel wat schema’s langs komen. Deze…

3 reacties

  1. Ik herken me ook in alles! Het wordt nog niet vervelend. In het dagelijkse leven herken ik me maar in weinig mensen dus ik ben nog niet zo gewend dat ik een idee heb waar anderen het over hebben. Of dat het me interesseert 😉
    Lees een van mijn persoonlijke blogs: Circus

  2. Ook ik herken mij in veel dat voorbijkomt. Herkenning is vervelend (verzin ik het niet allemaal?), aan de andere kant kan het voor je medemens ook prettig zijn om te horen dat je het herkent. Maar daar weet je waarschijnlijk alles vanaf, met schematherapie. ☺️ Succes!

    1. Inderdaad, ik ben ook gauw bang dat ik het verzin of overneem. Maar zo nu en dan komt er ook wel wat langs waar ik met totaal niet in herken. Uitzondering bevestigd de regel.
      Aan de andere kant vind ik herkenning ook prettig, voel ik me menselijker ofzo. Erg dubbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.