Heimwee naar opname

Het is vandaag precies 520 dagen geleden dat ik afscheid nam van de kliniek. Toevallig ben ik vandaag precies vijf keer zo lang thuis als mijn tijd in die GGZ-instelling duurde. En nog steeds mis ik het, die veilige plek. Die plek waar mensen door mijn ogen keken en zagen wat er zich in mijn hersenen afspeelde. Waar er altijd iemand was om mee te praten. Die de woorden uit me trok als ik niet meer durfde te praten. Niet meer durfde te bestaan.

520 dagen later beschouw ik mezelf 90% van de tijd hersteld van mijn depressie en 75% hersteld van mijn angststoornis. En toch heb ik nog regelmatig heimwee. Het mag niet van mezelf. Ik ben doorgegaan, het gaat beter met me en de tijd heeft ook in de kliniek niet meer stil gestaan.

Ik heb heimwee naar de muren van de kliniek, die, hoewel er ontzettend veel binnenin gebeurde, mij een veilig gevoel gaven. De muren van de kliniek trokken mij uit mijn onveilige omgeving. Dat de kliniek voor anderen onveilig was deerde me niet. Ik mis de intense gesprekken met verpleegkundigen. Ik mis de alledaagse gesprekken met verpleegkundigen. Ik mis het niet oordelen.

Hoewel ik mijn eigen leven zo oordeelloos mogelijk probeer in te richten kan ik niet om een veroordelende maatschappij heen. Ik mag dan wel beter in mijn vel zitten, me gelukkig voelen, de buitenwereld ziet nog steeds een ziek meisje dat niet volledig kan functioneren in de huidige maatschappij. De buitenwereld gaat te snel voor me en beangstigt me als ik te weinig slaap heb gehad en niet meer kan relativeren.

Ik ben gelukkiger dan ooit, maar sommige angsten blijven en laten me verlangen naar schijnveiligheid. Ik probeer me vast te houden aan het feit dat dit een gezond verlangen is. Ik heb 3,5 maand op die plek gewoond en heel veel meegemaakt. Dat ik weer wat voel is goed nieuws. Maar de gedachte die me het meest in zijn greep houdt is dat ik bijna 21 wordt en dan écht niet meer terug naar die kliniek kan. Stiekem doet dat best wel pijn, maar geeft het ook veel rust. Over anderhalve maand kan ik  nooit meer terug.

Het is goed zo.

Lees ook:

  • Een hoopje angst

    Heb je een beetje zin om te verhuizen zodra er een plekje vrij komt? Ja, een beetje. Kan dat? Een beetje zin hebben? Ik denk het wel. Want ik heb zin om mijn kamer ongelooflijk mooi in te richten. Ik…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer