man op weg naar zijn werk

Goed voor je CV: een psychiatrische achtergrond

Ik ben Ellen, op zoek naar een afstudeerstage als diëtist, een bijbaan en uiteindelijk mijn droombaan.

Ik ben Ellen, begon ruim negen jaar geleden als student, brak na anderhalf jaar mijn eerste opleiding af, maakte daarna een gat in mijn CV en ben inmiddels zes jaar bezig om een vierjarige Hbo-opleiding af te ronden.

Ik ben Ellen, verzamelde zoveel psychiatrische labels dat ik de tel kwijt ben, zette jarenlang mijn sportverslaving op één, trapte vaker een gat in een deur dan dat ik een studieboek opende, hield vaker een mes in mijn hand dan een pen, zag meer bloed dan inkt en meer therapeuten dan docenten.

Ik ben Ellen, eigenaar van kwaliteiten die het mogelijk maakten om grofweg vijftien jaar een fulltime baan als psychiatrisch patiënt vol te houden. Kwaliteiten die het mogelijk maakten om naast deze 168-urige werkweek ook nog wat tijd door te brengen als postbezorger en als student die alle studiepunten van de eerste drieënhalf jaar, met enige vertraging, tóch heeft behaald.

Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Veel mensen voelen zich ooit in hun leven gedwongen om over deze vraag na te denken. Vertel je eerlijk over je psychiatrische achtergrond om te verklaren hoe je aan gaten in je CV komt, waarom je met je vorige baan bent gestopt of waarom je bepaalde wensen hebt waar jouw werkplek aan dient te voldoen?

Ik vroeg mijn naasten en twittermaatjes om advies. Een ruime meerderheid was voorstander van openheid geven. Een opvallend resultaat, want het aantal mensen dat hier zelf naar handelt is nog altijd in de minderheid.

Ondanks dat ik bekend sta als iemand die moeilijk adviezen aanneemt en ‘altijd maar haar eigen kop volgt’ – aldus een goede kennis, besloot ik deze keer het advies van de meerderheid te volgen. Want mijn eigen kop kon zich in hún argumenten het beste vinden. Mijn gevoel sloot zich hierbij aan. Ik werd enthousiast van elke stem voor openheid. Voor mij was al gauw duidelijk: dit is wat ik diep van binnen wil. Ik heb mezelf nu lang genoeg aan de kant gezet, verstopt en doodgezwegen. Nu wil ik mezelf zijn, dus hallo wereld: hier ben ik en ik heb jullie wat te bieden!

De kwaliteiten van een psychiatrisch patiënt

Een psychiatrische achtergrond onthult iets over kwetsbaarheden en onthult nog meer over kwaliteiten. Om langdurig te kunnen overleven als fulltime psychiatrisch patiënt, moet je namelijk sterk zijn. Om je worstelingen te overwinnen, moet je nog sterker worden. Ik ontwikkelde een aantal mooie kwaliteiten, die nu een vast onderdeel van mijn persoonlijkheid zijn geworden en die ik dus ook meeneem naar mijn volgende baan.

Ik ben Ellen, een doorzetter. Ik blijf mijn best doen als het leven moeilijk wordt en deins niet terug bij tegenslag.

Ik ben Ellen, bedenk creatieve manieren om doelen te bereiken en als één strategie niet werkt, bedenk en probeer ik een andere. Of ik combineer het beste van alles en brouw een mengsel van verschillende strategieën. Mijn lijst met voorbeelden is te lang om in dit blog te verwerken. Ik zal hier één voorbeeld geven (want voorbeelden, daar houden werkgevers van).

In het diepst van mijn depressie bedacht ik het volgende experiment: kan ik een positief effect waarnemen als ik letterlijk door een andere bril kijk? Ik bestelde een zonnebril met geelbruine glazen, waardoor de wereld er zonniger uit zag. Het positieve effect was klein, maar het was er. Het bracht mij weer een millimeter verder vooruit. En de vele millimeters die ik op verschillende manieren bij elkaar sprokkelde, vormden bij elkaar opgeteld ontelbare kilometers.

Ik ben Ellen en ik heb bewezen dat ik iets goeds kan opbouwen in erbarmelijke, uitzichtloze omstandigheden. Ik heb mezelf ontwikkeld van ernstig psychiatrisch patiënt met een prognose die slechter is dan ik wil weten, tot een gelukkig en functionerend mens. Ik heb bewezen dat ik kan groeien.

Ik ben Ellen en leerde uit eigen ervaring dat ik mensen niet zomaar moet veroordelen als ik niet het hele verhaal ken. Ik leerde om meer open te staan voor de belevingswereld van patiënten, cliënten, klanten, collega’s, opdrachtgevers en andere mensen. Ook leerde ik hoe ik beter kan aansluiten op al deze verschillende belevingswerelden.

Wat je al kunt, hoef je niet opnieuw leren

Iedereen kan getroffen worden door psychiatrische aandoeningen, niemand is onschendbaar. Het is een voordeel dat ik al eens getroffen ben. Daardoor heb ik al inzicht gekregen in mijn persoonlijke kwetsbaarheden, belangrijkste triggers en waarschuwingssignalen. Ik weet precies waar ik op moet letten en beschik ook al over de vaardigheden om daar op gezonde manieren op te reageren. Ik kan dingen die iemand zonder psychiatrische achtergrond vaak nog moet leren als hij of zij te maken krijgt met psychische klappen. En geloof me, die krijgt vrijwel iedereen.

Ik ben Ellen en ik heb geleerd hoe ik veel problemen kan voorkomen of, in het ergste geval, sneller onder controle kan krijgen.

Ik ben Ellen en ik geloof in mezelf. Geloof jij ook in mij?

Deze blog verscheen eerder op mijn LinkedIn