Tegengestelde acties

Goed genoeg zijn

Het is een tijdje geleden dat ik heb geschreven. Ik zit nu in de trein onderweg naar huis en zie dan al die nieuwe blogs op de site van dsmmeisjes. Blogs waarin ik zoveel herken, die me motiveren om zelf weer te schrijven. En ik kan het niet laten, maar ik voel zelfs een stuk jaloezie. Er zitten goede blogs tussen, goede schrijvers… Maar ik wil nu eenmaal de beste zijn.

Ondanks dat ik de laatste tijd enorm ben gegroeid, blijf ik tegen dit patroon aanlopen. In een kamer vol met andere vrouwen wil ik de mooiste zijn, in een klas vol met leerlingen wil ik de slimste zijn en in een groep vol met socializers wil ik de leukste zijn. En weet je wat? Het maakt me moe. Waarom is gewoon “zijn” niet genoeg? Waar heb ik geleerd dat perfect zijn de oplossing is?

Maak ik een fout, dan vertel ik mezelf dat ik maar harder mijn best moet doen. Durf ik het gesprek niet met iemand aan te gaan vanwege de sociale angst, dan moet ik me maar niet zo vreemd gedragen. Heb ik zo snel geen antwoord op de vraag, dan moet ik maar sneller nadenken. Ik roep dat ik zo bang ben voor de afwijzing van anderen, maar ben ik niet gewoon heel bang voor die van mezelf?

Soms lijkt het alsof ik niet kan ademen, ik moet er bovenuit springen om goed genoeg te zijn. Ik moet het gevoel hebben speciaal te zijn om een beetje oké te zijn met mezelf. Ik MOET presteren. Al die regeltjes in mijn hoofd geven me migraine. En aan het einde van de dag lukt het me nooit om er voldoening uit te halen. Elke keer dat ik namelijk probeer ergens bovenuit te stijgen en mijn nek daarbij nog net niet breek, zeg ik indirect tegen mezelf “Ik ben niet goed genoeg”.

Grappig hoe dat werkt. Hetgeen waarvan ik juist denk dat het me eigenwaarde brengt, brokkelt het in tegenstelling af. En dit is het probleem in mijn leven. Dat noemen ze contraproductief. Ik denk dat een man me gelukkig gaat maken, terwijl het enige geluk ikzelf ben. Ik denk dat controle hebben me goed gaat doen, terwijl het me juist stress geeft. Ik denk dat de top bereiken mijn problemen op gaat lossen, terwijl het me juist meer problemen oplevert.

Wat ik heb geleerd, een hele krachtige tool, zijn tegengestelde acties. Al die kleine hulpmiddelen maken mijn leven vandaag de dag zoveel draaglijker. De dingen die ik denk kloppen namelijk voor 99% niet, het is gewoon wat ik heb geleerd. De blauwdruk, de programmering van mijn jeugd. Dus wanneer ik links wil gaan, waarom ga ik dan niet een keertje rechts? Mijn eigen manier heeft me niet ver gebracht, mijn manier is gebaseerd op “hoe kunnen we Alice vandaag weer pijn doen?” Ik handel vanuit de verkeerde overtuigingen en verwacht een positief resultaat. Ik ben erachter gekomen dat dingen anders doen dan ik altijd heb gedaan helpt.

Dus wat ik ga ik doen? Uren achter mijn laptop zitten bikkelen om het “perfecte” verhaal te schrijven in de hoop de allerbeste te zijn en er een wedstrijdje van maken dat ik niet ga winnen? Of ga ik schrijven over wat er in me omgaat, mijn waarheid met jullie delen in de wetenschap dat dat goed genoeg is?

Lees ook:

  • Angst voor de angst

    Ik zit thuis, en denk aan het feit dat ik morgen weer therapie heb, om mijn trauma's een plekje te geven. Ik heb een hele goede psychologe die mij deze therapie geeft. Maar als ik denk aan het feit dat…

Meer informatie over borderline

E-book over borderline:

borderline mini header

In deze dsmmini komen mensen met borderline, naasten en hulpverleners aan het woord. Hoe zien en ervaren zij borderline persoonlijkheidsstoornis?
Je leest het in de ervaringsverhalen, interviews, artikelen, quotes en Q&A’s.
Voor iedereen die, op wat voor manier dan ook, te maken heeft met borderline en op zoek is naar herkenning of nieuwe inzichten.

Dit e-book is een PDF, je kunt hem lezen op je computer of telefoon zonder e-reader!

lees meer

14 reacties

  1. Ik vind je krachtig dat je zo open bent. Ik lees er wat herkenbare dingen in. Alweer. Bijzonder deze groep! Ik ben erg onzeker/faalangstig en leg daardoor de lat steevast te hoog. Vanuit thuis geleerd, het is er meer in geslagen, dat het nooit goed genoeg was. Verder heb ik vooral last van mijn geïnternaliseerde gedrag. Hoop hier ooit van af te komen. Ik blijf vechten. Maar soms ben ik het vechten gewoon moe en denk ik, laat mij alsjeblieft gewoon met rust en trek ik mij terug. Terwijl ik hunker naar verbondenheid en iemand die mij ziet en hoort. Ik vecht tegen en met de gevolgen van oa emotionele verwaarlozing. Vanuit mijn jeugd, doorgezet in mijn huwelijk. Ik woon nu op de zolder. Tot ik eigen woonruimte heb en wij zijn gescheiden. Het is taai. Een deel van mij wil dat het toch nog goedkomt (kind modi), terwijl mijn gezonde volwassen deel weet dat het gewoon op is en ik beter voor mezelf moet gaan zorgen door hier weg te gaan. Deze twee zitten elkaar regelmatig dwars. En ik denk dan: ligt het niet aan mij? Ik moet hier mee stoppen en accepteren dat het is zoals het is.

  2. Mooi geachreven! Die tegenstrijdigheid van goed willen doen en miet goed genoeg zijn kan zo drukkend zijn. Ik heb daar mijn eerste blog ‘de verkeerde plek’ ook over geschreven. Fijn dat je dit geplaatst hebt! Liefs!

  3. Heel herkenbaar dit! Ik ben nog steeds bezig om te leren dat al mijn veeleisende en negatieve gedachten níet helpen, terwijl het altijd mijn overlevingsmodus was. Wat voor tegengestelde acties doe je nog meer, als ik mag vragen? 🙂

    1. Ja dat kost ook veel tijd om te herstellen. Het zit bij mij al in de kleinste dingen zoals in de ochtend uit mijn bed komen terwijl ik liever blijf liggen. Eerlijk zijn als ik me schaam om iets te vertellen. Aardig zijn voor een ander als ik een oordeel heb. Etc. Voor mij is het vaak gewoon doen wat ik nodig heb in plaats van wat ik wil. En het lukt lang niet altijd…maar langzaam begint het in mijn systeem te komen! xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.