Gezellige feestdagen(?)

Gezellige feestdagen(?)

Het is weer december: sinterklaas, kerstmis, oud en nieuw, en in mijn geval ook mijn verjaardag. Persoonlijk snap ik niet waarom al die feestdagen zo dicht bij elkaar liggen. Het lijkt me leuker als ze verspreid zouden zijn over het hele jaar. Maar goed, daar heb ik weinig over te zeggen.

Waar ik wel wat over te zeggen heb is hoe ik deze dagen invul. Vroeger deed ik wat ik dacht dat er verwacht werd. Dus maakte ik drie surprises (terwijl ik dat helemaal niet leuk vond), vierde ik niet alleen eerste en tweede, maar ook derde kerstdag, en ging ik op één dag naar een kerstbrunch en een kerstdiner. Eerst mezelf voleten bij de ene oma, die heerlijke dingen had gemaakt, en me schuldig voelen dat ik daarna geen trek meer zou hebben. Vervolgens bij de tweede oma me misselijk eten, aan dingen die overigens erg lekker waren, om maar ‘gezellig’ te zijn. Bij oud en nieuw zat ik bij familie op de bank naar de klok te kijken tot het 1 uur was en ik vond dat ik het kon maken om naar huis te gaan. Na de feestdagen was ik gesloopt!

De afgelopen jaren ben ik dit anders gaan doen. Ik wil dat de feestdagen leuk zijn, ook (of vooral) voor mijzelf. Ik heb aangegeven geen surprise te willen doen. Nu hebben we een nieuwe sinterklaastraditie: het dobbelspel. Dat bevalt iedereen erg goed. Ik bleek niet de enige te zijn die een surprise teveel werk vond in deze maand.
Met oud en nieuw ben ik één jaar alleen thuis geweest. Niet omdat ik nergens uitgenodigd was, maar omdat ik geen zin had om verplicht de hele avond en nacht gezellig te doen terwijl ik gewoon moe was. Dus ik heb lekkere dingen gehaald en thuis op de bank samen met mijn kat Dizzy film gekeken. Ik ben om tien uur gaan slapen. Om twaalf uur ben ik even opgestaan om met Dizzy voor het raam naar het vuurwerk te kijken. Ik vond het heel relaxed om zo mijn oud op nieuw door te brengen. Dat iedereen dan samen is en champagne drinkt betekent niet dat ik dat ook moet doen.

Dit jaar ga ik tweede kerstdag naar een vriendin en gaan we er een fijne en leuke dag van maken zonder dat er iets moet. We halen wat lekkere dingen en zien wel waar wij zin in hebben. Gisteren werd ik door familie uitgenodigd voor derde kerstdag. Ik heb gezegd dat ik na twee dagen wel klaar ben met kerst en dat ik nog niet wil toezeggen dat ik daarbij ga zijn. Dat was lastig, want ze willen wel dat ik erbij ben. En een dag later dan? Of als ze iets heel lekkers maken? Ik heb gezegd dat ik het nog niet weet en er nog over nadenk. Voor mezelf kiezen blijft moeilijk.

Het is niet zo dat ik de feestdagen niet leuk vind. Ik vind ze ontzettend leuk. Maar als het teveel of te verplicht wordt, kan ik er niet meer van genieten. Dus elk jaar probeer ik te zoeken naar: wat zijn gezellige feestdagen voor mij?

Hoe zien gezellige feestdagen eruit voor jou?

Lees ook:

  • flower blossom bloom blue 70353

    Want ik wil vergeten. Ik wil vergeten dat ik niets waard was, sociaal gehandicapt, en scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Ik wil de herhaling in mijn hoofd vergeten. Ik wil de walging die ik…

  • pexels photo 245618

    Ik ben al vijf dagen aan het twijfelen. Zal ik iets schrijven? Ik wil zo graag dat mensen me vooral zien als een intelligent, lief, grappig, snel, stuiterend ding. Niet als een vrouw met een…

  • Ik zink

    Ik kijk op de klok. Het is nog maar 10 uur 's ochtends. De dag die voor me ligt lijkt een eindeloze marteling. De pijn die ik voel is jammerend en intens. Ik sop de…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.