Eetstoornis

Geschreven door het gezonde stukje in mij

Al jaren heb ik eetproblemen. Ik zat in een vicieuze cirkel waarin mijn eetproblemen en mijn depressies elkaar versterkten. In het begin van de puberteit was mijn eetprobleem vooral dat ik een gebrek aan eetlust had, dit werd al snel bestempeld als ‘eetstoornis nao’. Een paar jaar later was de eetstoornis geen ‘nao’ meer. Ik had anorexia nervosa. Nee, ik voldoe niet aan het beeld dat mensen hebben van een anorexiapatiënte. Ik zit niet in een rolstoel, ik heb geen bleek gezicht en ik heb ook geen dood, uitgevallen haar. Ik ben slank, maar niet graatmager. Gezien ik een smalle bouw heb, valt het ook niet op wanneer ik kilo’s ben kwijt geraakt door de eetstoornis. Voor hoeverre ik het überhaupt laat zien, want meestal draag ik bedekkende, wijde truien.

Controle

Anorexia is voor mij een gevoel van controle. Maar dit gevoel bedriegt me, want in feite heb ik helemaal geen controle meer over mezelf. De eetstoornis bepaalt alles in mij; het zorgt ervoor dat ik dwangmatig handelingen uitvoer zoals mezelf wegen en calorieën tellen. Maar de eetstoornis bedriegt me ook als ik in de spiegel kijk. Ik zie mijn eigen lichaam niet zoals het er werkelijk uitziet. Dat weet ik en voor zover het lukt probeer ik me daar telkens weer bewust van te zijn. Toch is het zo moeilijk om te vertrouwen op je verstand, als je meerdere keren per dag in de spiegel kijkt en helemaal geen dunne meid ziet. Het is zo verwarrend, twee stemmetjes in mijn hoofd spreken elkaar constant tegen. Het gezonde stukje in mij weet dat ik slank ben, hoe kan ik anders vallen onder de categorie ‘ondergewicht / ernstig ondergewicht’? Hoe komt het dan dat ik alleen kledingmaat xs pas? Maar de eetstoornis schreeuwt veel harder terug: “Kijk in de spiegel dan? Je bent niet dun hoor. Heb je al wel eens goed naar je bovenbenen gekeken? Dat kun je toch niet dun noemen? Die kledingmaten en de BMI-meter moet je ook niet vertrouwen hoor, met jouw smalle bouw kloppen de resultaten ervan niet met de werkelijkheid.”

Op zoek naar bevestiging

Omdat het zo verdomd moeilijk is om erachter te komen wat nou wel en wat niet waar is, ga ik in mijn omgeving opzoek naar bevestiging. Sommige mensen maken zich zorgen en zeggen dat ik ben afgevallen. Ik zou het willen geloven, ik zou zo graag willen dat ik het met mijn eigen ogen kon zien. In plaats van dat mijn verstand in zo’n geval wordt bevestigd, gaat de stem van de eetstoornis er tegenin. “Afgevallen? Welnee joh. Ze hopen jou gewoon op die manier gerust te stellen, maar menen er niks van. Ze denken dat op deze manier de eetstoornis weggaat, maar ze liegen over hoe je eruit ziet.” Ik zou willen dat mijn verstand wordt bevestigd, maar daar is de eetstoornis toch echt te sterk voor, deze ontkracht de bevestiging. Alle uitspraken komen in mijn hoofd binnen zoals hoe de eetstoornis ze het liefste hoort. Als mensen zeggen dat ik ben aangekomen of dat ik er goed uitzie, dan is dat een bevestiging van het beeld dat door de eetstoornis wordt geschetst. “Zie je wel? Mensen zien dat ik meer vet op mijn lijf heb. Ik ben zwaarder geworden en dit is duidelijk zichtbaar voor de rest.”

Manipulatie

Laatst merkte ik zelfs dat de eetstoornis zo de overhand neemt, dat ik andere mensen beïnvloed in wat ze zeggen tegen mij. Ik had het er met een vriendin over dat ik moest aankomen, maar dat ik dat onzin vind. “Het slaat nergens op! Ze behandelen me als een ernstige anorexiapatiënte, zo overdreven. Zo dun ben ik nou ook niet, toch?” Door op zo’n manier te praten, kan die vriendin bijna niks anders zeggen dan waar ik haar al naartoe stuur: “Nee inderdaad, ze overdrijven.” Daar komt het gevaarlijke: de eetstoornis wordt door deze ene opmerking nog veel sterker. Want als naast de eetstoornis ook iemand uit mijn omgeving het beeld bevestigt, hoe moet ik dan iets anders geloven wat ik zelf niet kan zien?

Strijden tegen de eetstoornis

Soms, als het gezonde stukje heel even de baas is in mijn hoofd, dan kan ik wel eens boos worden op de mensen die de eetstoornis de bevestiging geven. Hoe kun je nou tegen iemand met anorexia zeggen dat hij of zij niet dun is? Hoe kun je zeggen dat ik er goed uit zie wanneer ik weer wat ben aangekomen, als je weet dat ik het zelf verschrikkelijk vind? Tegelijkertijd weet ik dat ik niet boos op ze mag zijn. Ze bedoelen het goed, maar weten zelf soms ook gewoon niet meer wat het beste is om tegen me te zeggen. Voor mij zijn sommige dingen misschien heel vanzelfsprekend, maar voor iemand die maar weinig te maken heeft gehad met eetstoornissen, is het helemaal niet vanzelfsprekend. Een eetstoornis neemt echt de overhand over je en maakt je in sommige gevallen op dat moment echt een ander persoon. Als ik zelf constant weer door de eetstoornis omlaag word gehaald, hoe kan ik dan van anderen verwachten dat zij de strijd tegen mijn eetstoornis wel kunnen winnen?

Een eetstoornis is zo ontzettend gecompliceerd, dat ik het zelf soms ook even niet meer snap. Het liefste ben ik gezond en gelukkig, maar de eetstoornis heeft zoveel macht over me. Hoe dan ook, ik blijf vechten. Die eetstoornis gaat mijn leven niet van me afpakken. Ik heb de afgelopen jaren al zoveel overwonnen. Keer op keer ging ik onderuit, maar nooit heb ik het gevecht met mezelf opgegeven. Ook de eetstoornis laat ik niet winnen.