Gescheiden door mijn psychische klachten

Deze blog gaat over suïcidaliteit. Heb je zelf suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

Het was 2005, we zaten samen op de dagbehandeling in een jeugdkliniek. Ik vond hem gelijk leuk en hij mij achteraf ook. Na twee jaar vriendschap werd het een relatie en hij kwam al snel bij mij en mijn moeder inwonen. Ik was altijd bang dat hij mij ging verlaten, dus op het begin verergerden mijn zelfbeschadiging en suïcidaliteit.

Maar hij bleef. In 2017 zijn we getrouwd. “Zodat je nooit meer bang hoeft te zijn dat ik je verlaat”, waren zijn woorden. Ik heb hard gevochten voor ons. Ik heb het advies van de psychiater die mij op m’n achttiende al tips gaf voor suïcide omdat ik toch niet te helpen was naast me neergelegd en ik ben gaan vechten voor deze relatie. Na anderhalf jaar intensieve deeltijdbehandeling ging het echt goed en we wilden voor een kindje gaan.

Helaas liep dat uit op een miskraam en daarnaast was er nog ziekte in de familie. Het ging daardoor niet goed met mij en ik werd uiteindelijk voor twee weken opgenomen, maar ik probeerde er bovenop te komen. In oktober hebben mijn partner en ik nog samen een citytrip gemaakt en probeerden we weer zwanger te worden. Toch bleek het niet goed te gaan en ik kwam met een ibs (gedwongen opname) in een kliniek. Daar hebben ze mij plotseling na drie weken ontslagen, omdat ik te suïcidaal was. Ik moest het thuis gaan proberen.

Daar ging alles mis en heb ik weer een zelfmoordpoging ondernomen. Ik moest daarna een paar dagen naar het ziekenhuis. Mijn partner mocht ook één nacht blijven slapen. We hebben daar ondanks de situatie nog best gelachen samen. Vervolgens moest ik naar een andere kliniek voor een gedwongen opname. Maar vlak voor kerst zei hij tegen mij: “2020 wordt ons jaar!”

En dat vergeet ik nooit meer. Want het werd niet ons jaar. Die laatste zelfmoordpogingen hebben geresulteerd in een scheiding. Van mijn alles, van de persoon die mij nooit zou verlaten. Ik heb het verpest, na 12 jaar kan hij het niet meer, maar ik kan niet zonder hem. Ik vocht voor hem, voor ons, maar wat moet ik nu? Vechten voor mijzelf? Ik heb geen idee hoe dat moet.

Ik neem hem het niet kwalijk, ik ga juist kapot van schuldgevoel. Hij die onbreekbaar leek, is gebroken. En ik besef weer dat mijn psychische problemen alles kapot maken.
Ik sta op de wachtlijst voor een fasehuis, om zelfstandiger te leren wonen, maar de gedachten dat ik alleen moet wonen en nooit meer samen met hem zal zijn er ook nooit een kindje van ons samen komt… Ik kan dat gewoon niet aan, maar toch blijf ik vechten en proberen om te blijven staan.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!