roos op piano

Gescheiden door mijn psychische klachten

Deze blog gaat over suïcidaliteit. Heb je zelf suïcidale gedachten en wil je daar met iemand over praten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

Het was 2005, we zaten samen op de dagbehandeling in een jeugdkliniek. Ik vond hem gelijk leuk en hij mij achteraf ook. Na twee jaar vriendschap werd het een relatie en hij kwam al snel bij mij en mijn moeder inwonen. Ik was altijd bang dat hij mij ging verlaten, dus op het begin verergerden mijn zelfbeschadiging en suïcidaliteit.

Maar hij bleef. In 2017 zijn we getrouwd. “Zodat je nooit meer bang hoeft te zijn dat ik je verlaat”, waren zijn woorden. Ik heb hard gevochten voor ons. Ik heb het advies van de psychiater die mij op m’n achttiende al tips gaf voor suïcide omdat ik toch niet te helpen was naast me neergelegd en ik ben gaan vechten voor deze relatie. Na anderhalf jaar intensieve deeltijdbehandeling ging het echt goed en we wilden voor een kindje gaan.

Helaas liep dat uit op een miskraam en daarnaast was er nog ziekte in de familie. Het ging daardoor niet goed met mij en ik werd uiteindelijk voor twee weken opgenomen, maar ik probeerde er bovenop te komen. In oktober hebben mijn partner en ik nog samen een citytrip gemaakt en probeerden we weer zwanger te worden. Toch bleek het niet goed te gaan en ik kwam met een ibs (gedwongen opname) in een kliniek. Daar hebben ze mij plotseling na drie weken ontslagen, omdat ik te suïcidaal was. Ik moest het thuis gaan proberen.

Daar ging alles mis en heb ik weer een zelfmoordpoging ondernomen. Ik moest daarna een paar dagen naar het ziekenhuis. Mijn partner mocht ook één nacht blijven slapen. We hebben daar ondanks de situatie nog best gelachen samen. Vervolgens moest ik naar een andere kliniek voor een gedwongen opname. Maar vlak voor kerst zei hij tegen mij: “2020 wordt ons jaar!”

En dat vergeet ik nooit meer. Want het werd niet ons jaar. Die laatste zelfmoordpogingen hebben geresulteerd in een scheiding. Van mijn alles, van de persoon die mij nooit zou verlaten. Ik heb het verpest, na 12 jaar kan hij het niet meer, maar ik kan niet zonder hem. Ik vocht voor hem, voor ons, maar wat moet ik nu? Vechten voor mijzelf? Ik heb geen idee hoe dat moet.

Ik neem hem het niet kwalijk, ik ga juist kapot van schuldgevoel. Hij die onbreekbaar leek, is gebroken. En ik besef weer dat mijn psychische problemen alles kapot maken.
Ik sta op de wachtlijst voor een fasehuis, om zelfstandiger te leren wonen, maar de gedachten dat ik alleen moet wonen en nooit meer samen met hem zal zijn er ook nooit een kindje van ons samen komt… Ik kan dat gewoon niet aan, maar toch blijf ik vechten en proberen om te blijven staan.

Lees ook:

  • 'Aanrijding met een persoon' verscheen er op de borden en in de app van de Nederlandse Spoorwegen. De volgende dag volgde deze melding nogmaals en de dag daarna ook. Drie dagen achter elkaar besloot iemand zijn of haar leven te…

4 reacties

  1. Ik zou je zo graag iets mee willen geven, maar niks voelt goed genoeg.
    Vind het zo erg, voor jullie allebei! Herkenning, dat voel ik wel enorm… Mijn man en ik zijn (nog) niet uit elkaar maar hij heeft wel aangegeven kapot te gaan aan mij zo te zien lijden.. aan de liefde ligt het niet, en dat kan ik ook uit jou stuk lezen.
    Ik zie en lees je wanhoop, dikke knuffel!

  2. Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat jullie er nog door heen komen (misschien samen naar een hulpverlener? )
    Ook een dikke knuffel voor jou, enik hoop echt dat het goed gaat komen bij jullie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.

Cookie-voorkeur wijzigen

Hier kun je kiezen welke soort cookies je toestaat op deze site. Klik op 'opslaan' Om je keuze te maken.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.

Vergeet niet je pagina opnieuw te laden en je cookies uit je browser te verwijderen als je je voorkeur hebt veranderd.