hand met puzzelstukje

Er mist een puzzelstukje

Voor mijn psychische klachten kwam ik terecht bij de psycholoog. Ik ben tot op de dag van vandaag blij dat ik een doorverwijzing heb aangevraagd. Tijdens mijn intake werd binnen een uur duidelijk dat ik een lichte depressie had gehad. Op het moment dat ik dat hoorde, viel voor mij het kwartje. Eindelijk een diagnose. Maar nog belangrijker: ik kon in behandeling. Ik vraag mij soms af wat er was gebeurd als ik niet in therapie was gegaan. Ik denk dat ik dan geen onderdeel van deze planeet meer was geweest.

Voor mijn somatische klachten zijn we tot op de dag van vandaag nog steeds zoekende. Inmiddels heb ik al de nodige medische bezoeken en onderzoeken gehad. De conclusie is tot nu toe als volgt: we weten dat je pijn hebt, maar helpen kunnen we je niet. Naarmate ik dit vaker te horen krijg, merk ik dat er ook een steeds sterker gevoel van machteloosheid ontstaat. Soms voel ik mij mede door mijn autisme niet altijd begrepen en serieus genomen, wat uiteindelijk ook psychisch weer voor klachten zorgt. ‘Een beetje begrip is toch niet zo moeilijk?’ denk ik dan. Inmiddels weet ik ook dat mensen soms ook niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Of dat het lijkt alsof ze het niet willen snappen.

Inmiddels raak ik gewend aan de vicieuze cirkels van psychische, somatische problemen en daarbij komende vermoeidheid. Ik ben zelf van mening dat er zeker een verbinding is tussen mijn klachten. Ik blijf zoeken naar het verloren puzzelstukje, in de hoop hem ooit te vinden.