Electro convulsie therapie edited

Electro Convulsie Therapie

Onze schrijfster Noa is op 2 juni 2019 overleden. Ze is 17 jaar geworden. In haar indrukwekkende biografie beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd.

Vandaag kreeg ik het verlossende woord: ik heb groen licht gekregen voor ECT, Electro Convulsie Therapie. In de volksmond wordt het ook wel “elektroshock” genoemd.

Ik ben al jaren zwaar depressief. Ik begon eerst met cognitieve gedragstherapie, maar al snel werd daar een antidepressivum aan toegevoegd. Helaas werkte dit niet. Ik werd steeds somberder, suïcidaler en wanhopiger. Inmiddels zijn we meerdere antidepressiva, opnames, suïcidepogingen en vele therapieën verder, maar niks helpt. Toen kwam mijn psychiater met een voorstel: mij doorverwijzen voor Electro Convulsie Therapie. Dit is een behandeling die voornamelijk bij zware depressies wordt gegeven. Je gaat onder narcose en door middel van een stroomschok die ze je toedienen wekken ze een epileptische aanval op. Waarom het precies werkt, weten ze eigenlijk niet. Maar dát het werkt, is heel duidelijk. Het is zelfs de meest effectieve vorm van behandeling bij een ernstige depressie.

Volgende maand ga ik met de behandeling starten. Twee keer per week, naar de andere kant van het land omdat andere ziekenhuizen mij niet wilden behandelen met ECT vanwege mijn relatief jonge leeftijd. Gelukkig hebben we nu een ziekenhuis gevonden waar ze groen licht hebben gegeven.

Naast mijn depressie heb ik last van veel andere stoornissen, helaas. Ik ben me ervan bewust dat deze niet zullen worden opgelost door de ECT. Maar als de ECT alleen de depressie al zou doen verminderen of zelfs verdwijnen… dat zou al ontzettend veel schelen.

Lees ook:

 • Slaap zacht, aurelia

  Vandaag is de sterfdag van een van onze schrijvers. Aurelia sterft omdat ze dat wil, op een moment en een manier waar zij de keuze in had. Dat is een mooie ontwikkeling in een toch niet al te mooie wereld.…

 • Een waardig afscheid door euthanasie

  ‘Elke seconde is een marteling. Ik zit zo gevangen in mijn hoofd. Die demonen die daar zitten, gaan niet meer weg. Ik ben zo opgevreten door mijn psychiatrische aandoeningen dat ik helemaal kapot ben. Ik heb daar tegen gevochten. Op…

Kijk voor tips om om te gaan met psychische klachten ook eens op psyche.tips

lees meer

9 reacties

 1. Jeetje wat spannend Noa! Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je over je ervaringen wilt vertellen hier, want ik ben heel erg benieuwd naar ervaringen met deze therapie.

 2. Wat ontzettend dapper van je… juist in een depressieve toestand is het moeilijk te bepalen wat goed voor jezelf is.. laat staan anderen daarvan te overtuigen op jouw leeftijd!

  Wens je alle sterkte en we weten dat je eigenlijk niks te verliezen hebt… zet m op!

 3. Wat een lieve reacties!
  Ik wilde nog even laten weten dat ik deze blog al een tijdje geleden heb ingestuurd. Ik ga donderdag al beginnen met de ECT namelijk. Heel erg spannend, maar ik hoop dat het me gaat helpen. Ik ben vrij actief en open op mijn instagramaccount @noamaestro. Ook over de Elektro Convulsie Therapie. Dus mocht je interesse hebben, daar zal ik zo nu en dan sowieso updaten over de ECT. Veel liefs van mij.

 4. Beste Noa,

  Ik wil je veel succes wensen. Ik heb zelf iets meer dan een jaar geleden ECT gehad voor mijn depressie, in totaal 12x. Ik vond het zwaar, maar het heeft me uiteindelijk wel goed geholpen..afgelopen jaar ben ik me steeds beter gaan voelen. Wel met vallen en opstaan en veel geduld, dus geeft jezelf de tijd! Ik hoop dat je er net zoveel aan zult hebben als ik..go for it!

  Liefs Carlijn

 5. Hoi Noa,

  Wat onwijs spannend en dapper. Dapper op een hele hoop manieren zie ik op je Instagram. Jouw boek, die ga ik kopen.

  Heel veel succes donderdag!

  Liefs,

  Mij

 6. lieve Noa,

  Ik ben zo trots op jou en ik hoop zo hard dat de ect jou gaat helpen en in ieder geval verder brengt. dat gun ik jou zo mooie meid. weet dat ik altijd aan je zijde blijf staan en je support.

  liefs Bo

 7. Hi Noa, ik hoop dat de ECT je gaat helpen. Ik wil je wel aanraden kritisch te blijven. ECT heeft een goede vriendin van mij goed geholpen, maar ze zijn veel te lang met de behandelingen doorgegaan (60 in totaal, nauwelijks voor te stellen). ECT is een hulpmiddel, waarvan ik hoop dat het jou ook helpt, maar geef jezelf tijd en doe rustig aan met de behandelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil linken naar een blog van mijn eigen website:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.