Electro Convulsie Therapie

Onze schrijfster Noa is op 2 juni 2019 overleden. Ze is 17 jaar geworden. In haar indrukwekkende biografie beschreef ze op 16-jarige leeftijd haar strijd.

Vandaag kreeg ik het verlossende woord: ik heb groen licht gekregen voor ECT, Electro Convulsie Therapie. In de volksmond wordt het ook wel “elektroshock” genoemd.

Ik ben al jaren zwaar depressief. Ik begon eerst met cognitieve gedragstherapie, maar al snel werd daar een antidepressivum aan toegevoegd. Helaas werkte dit niet. Ik werd steeds somberder, suïcidaler en wanhopiger. Inmiddels zijn we meerdere antidepressiva, opnames, suïcidepogingen en vele therapieën verder, maar niks helpt. Toen kwam mijn psychiater met een voorstel: mij doorverwijzen voor Electro Convulsie Therapie. Dit is een behandeling die voornamelijk bij zware depressies wordt gegeven. Je gaat onder narcose en door middel van een stroomschok die ze je toedienen wekken ze een epileptische aanval op. Waarom het precies werkt, weten ze eigenlijk niet. Maar dát het werkt, is heel duidelijk. Het is zelfs de meest effectieve vorm van behandeling bij een ernstige depressie.

Volgende maand ga ik met de behandeling starten. Twee keer per week, naar de andere kant van het land omdat andere ziekenhuizen mij niet wilden behandelen met ECT vanwege mijn relatief jonge leeftijd. Gelukkig hebben we nu een ziekenhuis gevonden waar ze groen licht hebben gegeven.

Naast mijn depressie heb ik last van veel andere stoornissen, helaas. Ik ben me ervan bewust dat deze niet zullen worden opgelost door de ECT. Maar als de ECT alleen de depressie al zou doen verminderen of zelfs verdwijnen… dat zou al ontzettend veel schelen.

Ook zin gekregen om te schrijven? Stuur een blog in naar dsmmeisjes!