Het eindstation

Het eindstation

Ik gun mezelf niet veel, want waarom zou ik het verdienen. Er zijn altijd mensen die het erger hebben, of slechter. Ik gunde mezelf de hulp jarenlang niet, want ik ben niet de moeite waard. Ik kan altijd nog verder zinken. Het kan altijd nog slechter. Jarenlang heb ik een strijd gevoeld in mijn hoofd. Maar toch had ik mensen die er waren en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Nog iedere dag.

Er kwam een moment dat zij het ook niet meer wisten, dat ze hun handen van me aftrokken omdat ze niet meer wisten hoe ze me nog konden helpen. Er is niks pijnlijker dan de wanhoop en het verdriet bij anderen te zien. Verdriet dat ik eigenlijk veroorzaakte, door niet voor mezelf te kiezen.

Ik weet niet meer precies wat de aanleiding was, of eigenlijk wel, maar dat is (nu) te pijnlijk om te delen; maar het ging niet meer zo. Ik voelde de grond en ik zag het licht niet meer. Ik wist niet meer hoe ik verder moest. Voor mijn gevoel had ik het eindstation nu echt bereikt. Dit was het moment dat ik dacht ‘nu heb ik geen keuze meer’.

Ik maakte een afspraak bij de huisarts. Vraag me niet hoe dit gesprek gegaan is, maar het is me gelukt en ik heb een doorverwijzing te pakken. Het klinkt nu ontzettend makkelijk, maar jarenlang durfde ik dit niet. Ik had altijd miljarden excuses waarom ik dit niet kon doen of wilde doen.

Ik gun het jou ook

Ik heb gevoeld hoe het voelt om te zinken. Om totaal niet meer verder te kunnen. Geen stap uit bed te kunnen zetten. Slapeloze nachten, starend naar het plafond. Ik zeg niet dat alles nu opgelost is, maar het begin is gezet. het begin naar herstel, of liever gezegd een lange weg naar herstel.

Ik weet hoe moeilijk het is om voor jezelf te kiezen. Jezelf de moeite waard te vinden. Misschien is het de angst om te delen, schaamte of een andere reden waarom jij jezelf de hulp niet gunt.

Ik hoop dat een ieder die dit nu leest en zelf worstelt met de vraag naar hulp, het op een dag durft om iemand in vertrouwen te nemen. Om te delen en uit te spreken hoe jij je voelt. Wat je nodig hebt.